Angst Overwinnen en Chaos de Baas

1 oktober,, 2020

0 Reacties


Het coronavirus en de daaraan verbonden maatregelen hebben een zware tol geëist van de maatschappij; veel mensen werden ziek, een behoorlijk aantal is gestorven. Bedrijven en scholen zijn gesloten, recreatieve evenementen afgelast en de markten storten steeds verder in.

Maar of we nu wel of niet direct door het virus zijn getroffen, deze situatie heeft ook andere gevolgen: de beklemming van verwarring en angst die ons allen in de greep houdt. Hoe gaat dit ons leven veranderen? Hoe groot is het risico voor mijzelf? Gaat iemand die ik ken sterven? Wordt mijn werk ooit weer normaal? Wat als hierna niets meer hetzelfde blijft?

Hieronder bespreek ik hoe we kunnen omgaan met de angsten die ontstaan in deze uitdagende tijden. Hoe we onze innerlijke krachten, die we nodig hebben om te overleven, kunnen laten groeien als moeilijke situaties ons het hoofd op hol brengen.

More...

Wat is wijsheid?

De een laat zich meeslepen door het angstscenario die onze leiders ons voorschotelen. Voor anderen wordt het steeds duidelijker dat er iets niet klopt in deze samenleving. Sommige handelswijzen van bepaalde personen stroken niet meer met de ethische en democratische waarden van de maatschappij. Deze verdeeldheid creëert onrust en een gevoel van onveiligheid. Wat is nou waarheid en wat is wijsheid?

Momenteel verspreidt de angst voor het virus zich sneller dan het virus zelf. Natuurlijk moeten we ons gezond verstand gebruiken, maar wat als dit virus nu niet zo gevaarlijk meer is als de overheid ons doet geloven? Is dit het ons waard om onze economie hiervoor op te offeren?

Omslagpunt 

De recente demonstraties in Berlijn en Londen tonen aan dat de bevolking onrustig wordt en verandering wil. Steeds meer mensen realiseren zich dat we niet meer op de goede weg zitten. Op een gegeven moment zal er een omslagpunt komen waar de grote massa wakker wordt, waarna nog meer acties zullen volgen.

Chaos

Het zou zo maar kunnen dat de verwarring in onze maatschappij nog heftiger zal worden. De covid cijfers stijgen met de dag. Daarnaast ontstaan er mogelijk nog andere onrustbarende situaties. De elektriciteit of het internet zou voor een tijd kunnen uitvallen. De angst wordt steeds meer opgevoerd. Zal er dan weer een lockdown komen en zal de controle dan nog extremer worden? Misschien zelfs wel (weer) een avondklok. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Er zal een moment komen dat mensen in opstand komen als ze het niet meer pikken. Hierdoor kan zelfs chaos ontstaan. Om deze het hoofd te bieden moeten we ervoor waken onszelf niet te verliezen door angst, maar juist bewust te overleven om in balans te blijven.

Wat is angst?

Je kunt angst herkennen aan dat nerveuze gevoel dat we allemaal wel eens ervaren, zoals  bijvoorbeeld tijdens een schrikreactie bij een onheilspellend bericht. Onze handen beginnen te zweten en ons hart begint sneller te kloppen. Onze mond wordt droog als ons lichaam wordt overspoeld met adrenaline, een hormoon dat vrijkomt als we bang zijn.

In een levensbedreigende situatie, zoals bij de ontmoeting met een gevaarlijk wild dier, dan is de reactie vechten of vluchten. Er wordt energie vrijgemaakt om de benen te nemen. Heel verstandig, toch?

Angst in onzekere tijden

Nu kan je niet de benen nemen. Het gaat hier niet meer om een dier, maar om covid-19. Als gevolg hiervan is het hele economische systeem aan het kantelen. Je baan staat op de tocht. Wat doe je dan met je hypotheek? Ja, stel je voor…. waar moet je dan in godsnaam van leven?  Zo kunnen je gedachten op hol slaan.

Uitdaging

Of je nu bang, bezorgd of bevreesd bent over deze gekke tijden waarin we ons bevinden, het wordt tijd dat je het als een kans ziet om verder te komen in je leven. De transformatie van onze planeet en de evolutie van ons soort dwingt je om anders naar je leven te kijken. Jij en ik moeten deze verandering nu vorm gaan geven.

Onze levensvorm verandert. We transformeren van de 3de naar de 5de dimensie. Dit betekent dat we meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor ons eigen potentieel en onze positieve mogelijkheden. Niet meer denken in hiërarchieën. Wij zijn hier om ons te bevrijden van overheersing, afscheiding en slachtofferschap. Door het onthullen van vrijheid in een nieuwe zelf te bepalen realiteit. Dan beginnen nieuwe avonturen....!

Er is maar één keuze

Verwerp angst, kies voor liefde. Velen geloven dat er slechts twee oer-emoties zijn in de mens, liefde en angst en dat we niet allebei tegelijk kunnen voelen. Op dezelfde manier waarop het licht de duisternis wegneemt neemt de liefde de angst weg. Dit is een prachtig advies, maar hoe doe je dat?

"Je leven is een liefdesverhaal”, schrijft Rob Holden in zijn boek: ‘Houd van mij’. Hij vertelt hier dat je alleen van anderen kunt houden en liefde kunt ontvangen wanneer je van jezelf houdt.

Angst is inherent aan het leven, maar hoe we daarmee omgaan is iets anders. Wij krimpen dan in elkaar en sluiten ons af voor liefde, omdat we denken dat we geen liefde waard zijn.

Holden zegt dat angst voor liefde weerstand opwekt. Deze angst is onze eigen schepping en heeft onze compassie nodig. Pas dan kunnen we tot transformatie en onvoorwaardelijke (zelf) liefde komen.

Dit zal ook zeker zijn weerslag hebben op jouw beeld op onze maatschappij. Als er dan toch een tweede golf 'moet' zijn, laat het dan een golf van liefde zijn.

“Every human thought, word, or deed is based on fear or love.
Fear is the energy which contracts, closes down, draws in, hides, hoards, harms. Love is the energy which expands, opens up, sends out, reveals, shares, heals. You have free choice about which of these to select.”

~Neal Donald Walsch~

 Angst inruilen voor liefde?

Slotconclusie

Ook al brengt de wereld je in verwarring. Laat je niet gek maken! Wat er ook gebeurt of lijkt te gebeuren. Je ziet wat er op het ogenblik aan de hand is en ook zie je de valkuilen! Dit alles is een uitnodiging om nog dieper bij jezelf naar binnen te gaan. In je hart. Vanuit liefde. Vanuit het vertrouwen dat dit the bottleneck is naar een nieuwe tijd.

Een, al eeuwen, in heilige geschriften, aangekondigde transformatie. Door ons, van binnenuit, te verbinden met onze medemens, zullen we ons realiseren wat onze oorspronkelijke kracht is.

Durf je angst dapper tegemoet te treden. Laat je verrassen en ontdek wie je werkelijk bent.

~


Caspar Veeger

Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter 


Redactie: Nancy Geijssen 

Spiritueel Ontwaken – Realiseer jij je wel wat je voelt?

Jouw Eenzaamheid Verkennen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>