Hooggevoelig en creatief? Eigenlijk zijn alle hooggevoelige mensen per definitie creatief. Kunstzinnige mensen zijn extra gevoelig. En gevoelige mensen hebben buitengewoon veel scheppingsdrang. Soms kan het aanvoelen als te veel van alles. Maar het eindproduct dat uit die energie voortkomt, kan magnifiek zijn.
More...
Elaine Aron, PhD zegt "omdat wij als HSP zoveel subtiliteiten opmerken en emotionele gevoelens verwerken, kunnen we putten uit een overvloed aan mogelijkheden."
Zintuiglijke gevoeligheid speelt een grote rol bij veel creatieve activiteiten. Je kunt het een gave noemen zoals jij als HSP de rijkdom aan zintuigelijke details van het leven tegemoet treedt en hanteert.
Kwaliteiten
Je hebt oog voor detail en bent diepzinnig. Je houdt er mogelijk van om subtiele muziek te maken, intuïtief te koken, kleuren te mengen tijdens schilderen, kleding uit te zoeken, te spelen met oliegeuren en/of verhalen te schrijven. Je denkt in beelden. Verder vind je dansen fijn en geniet je van de natuur. Dit alles ervaar je intenser als je hooggevoelig bent.
Tevens kun je goed problemen oplossen, maar ook breng je gemakkelijk een samenhangend geheel tot stand. Creativiteit is een uitstekende uitlaatklep voor jou als HSP. Maak er tijd voor en doe waar je blij van wordt.
Kunstacademie
Zelf heb ik ooit op de kunstacademie gezeten waar ik fotografie studeerde. Jarenlang heb ik daarna geprobeerd om met mijn werk als kunstenaar aan de bak te komen. Maar dat valt lang niet mee om daar je brood mee te verdienen. Dus ik heb mijn fotografie nu even op een lager pitje gezet.
Toch blijft de passie en mijn creativiteit kriebelen en kan ik het vaak niet laten om zo af en toe nog wat mooie platen te schieten en te bewerken. Het zit nu eenmaal in je bloed. Schoonheid is een bijzondere trigger die me regelmatig verleidt om weer eens iets moois te creëren.
“Creativiteit is intelligentie die plezier heeft."
~ Albert Einstein ~
Creativiteit in de hersenen
Creativiteit ontstaat als je buiten je comfort-zone gaat, nieuwe verbanden weet te leggen en de complexiteit daarvan durft te omarmen. Door het combineren van nieuwe informatie heb jij, juist doordat je HSP bent, een voordeel omdat jij zo gedetailleerd kunt waarnemen. Aangezien je meestal meer tijd neemt, ben jij ook beter in staat een bepaalde (complexe) uitdaging op een creatieve manier te benaderen en op te lossen.
In heel veel zelfhulpboeken lees je dat je de rechterkant van je hersenen moet aanspreken om creativiteit te stimuleren. Maar vergeet de ‘rechter hersenhelft’ mythe - een recente studie suggereert dat goede samenwerking van beiden hersenhelften veel effectiever is bij een succesvol creatief proces.
De nieuwsgierige geest
Creatieve mensen hebben een geest die constant bezig is. Door hun intense nieuwsgierigheid lijkt hun geest op een non-stop creatie machine. Er is geen pauzeknop en geen manier om hem uit te zetten. Ze stellen constant vragen als: ‘wat als?’ en ‘waarom niet?’ Dit kan voor hun omgeving soms vermoeiend zijn, maar het is ook de bron van een aantal waanzinnig leuke activiteiten en gesprekken.
Kunstzinnige individuen zijn liever authentiek dan populair. Ze blijven trouw aan wie ze zijn, zonder compromissen. Toch hebben ze moeite om bij de les te blijven. Ze krijgen energie door grote mentale sprongen te maken en nieuwe dingen te beginnen. Als de belofte van iets nieuws en spannends hun aandacht trekt stimuleert dit hun associatieve denkvermogen waaruit de mooiste dingen ontstaan.
Creëren in cycli
Creativiteit heeft een ritme dat verloopt tussen perioden van hoge, soms manische activiteit en langzame perioden die kunnen aanvoelen als een dipje. Elke periode is noodzakelijk en kan niet worden overgeslagen, net zoals de natuurlijke seizoenen onderling verbonden en noodzakelijk zijn.
Diep voelen
Creativiteit gaat over menselijke expressie en diepgaand communiceren. Het is onmogelijk te geven wat je niet hebt. Je kunt iemand niet verder brengen dan je zelf gegaan bent. Een kunstenaar zei ooit eens: “soms moet je schreeuwen met je werk om met een fluistering over te komen.”
Creatievelingen leven vaak op het randje van vreugde en depressie. Omdat ze diep voelen, kunnen hun gevoelens snel overschakelen van vreugde naar droefheid of zelfs depressie. Hun gevoelige hart, de bron van hun schittering, is ook de bron van hun lijden.Aangeboren of aangeleerd?
John Paul Garrison, klinisch en forensisch psycholoog uit Georgia, zegt dat onderzoek er inderdaad op wijst dat creativiteit en artistieke interesses vrijwel zeker kunnen worden geërfd. Je creatieve vaardigheden zijn waarschijnlijk net zo erfelijk als je oogkleur. Een andere studie met muziek ontdekte dat de aanwezigheid van een bepaalde cluster van genen direct gerelateerd was aan muzikale creativiteit.
Aan de andere kant, om even bij de muziek te blijven… Iedereen die wel eens een instrument heeft bespeeld, kent de uitdrukking 'oefening baart kunst' wel. En dat is absoluut ook waar. Een kind dat opgroeit in een gezin waar muziek dominant aanwezig is, zal dan ook meestal ontvankelijk zijn voor creativiteit.
Mijn moeder schilderde toen ik jong was en speelde ook piano. Dus dat was, naast dat creativiteit al in mijn genenpoel zat, mogelijk tevens een stimulans voor mij om naar de kunstacademie te gaan. Toch moet je creativiteit bijhouden, want dit kan je zowel aanleren als afleren.
“Everything you can imagine is real."
~ Pablo Picasso ~
Eerste hulp bij creativiteit?
Slotconclusie
Creativiteit is nog best een complex gegeven en ook moeilijk te meten. Er bestaat gewoon (nog) geen goede maatstaf voor creativiteit en zeker bij HSP is dit nog een onontgonnen gebied. Elaine Aron zegt “het is zeker logisch dat HSP creatiever zijn, gezien hoe diep ze dingen verwerken, maar we weten het gewoon niet”.
Zij gaat verder: “ik weet wel dat ze complexere en interessantere dromen hebben, omdat ik dat in sommige van de vragenlijstonderzoeken heb onderzocht. Mijn ervaring is dat dit geassocieerd wordt met creativiteit, maar alleen bij die HSP die de behoefte hebben om hun creativiteit in het echte leven te uiten. Aangezien veel HSP wat minder zelfvertrouwen hebben, belemmert dit het gebruik van hun creativiteit, evenals de uiting van hun intelligentie”.
Ook al is dit geen optimistisch beeld dat Aron schets van HSP, toch schuilt hier een uitdaging in. Als onze creatieve kwaliteiten nog latent aanwezig zijn en zich schuil houden onder het oppervlak, dan valt er nog een hoop te ontdekken. Hoe meer jij je vermogens weet aan te boren des te meer jouw creatieve kern ontwaakt. Alsof je net een schat hebt opgegraven…
~

Caspar Veeger
Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter
Redactie: Nancy Geijssen