Waarom gaan wij ons soms te buiten aan emotie-eten? Dat kan van alles zijn: van werkstress tot financiële zorgen, gezondheidsproblemen tot relatieproblemen. Negatieve emoties kunnen leiden tot een gevoel van emotionele leegte. Voedsel is een manier om dit vacuüm binnen jou te vullen en een vals gevoel van "volheid" of tijdelijke heelheid te creëren. Als gevoelsmens kan je hier nog ontvankelijker voor zijn…
More...
Velen van ons hebben honger naar voedsel dat we niet nodig hebben. Deze hunkering naar eten is eigenlijk een behoefte aan afleiding of een manier om je verveling te verdrijven. Daarnaast kan een gebrek aan daglicht een tekort aan vitamine D veroorzaken. Dit betekent dat je, in verband met stress, op dat moment de neiging hebt om zoet voedsel te willen eten als snelle oplossing voor een slecht humeur en een lage bloedsuikerspiegel.
Zorg dat je voldoende op eiwit gebaseerde maaltijden eet, zoals: vis, eieren, yoghurt, tofu en peulvruchten, deze geven je langer een vol gevoel. Ook belangrijk is het niveau van je happy-hormoon serotonine te verhogen. Daarvoor kun je: zaden, noten, haver en donkergroene groenten eten. Dus zorg dat je deze regelmatig toevoegt.
Goede herinneringen herbeleven
Als je zin hebt in koekjes, dropjes of andere zoetigheid, dan kan het zijn dat de oorsprong hiervan in je jeugd ligt. Ik kreeg bijvoorbeeld van mijn oma altijd toffees en koekjes. Dit waren letterlijk zoethoudertjes, maar voor mij was het een gevoel van gezelligheid en geborgenheid die ik bij mijn grootouders vond.
Ook tijdens party’s en andere feestelijkheden wordt er behoorlijk op los geschranst. Typisch gelegenheden die worden geassocieerd met vrienden, gezelligheid en overmatige vreetpartijen. Dit soort herinneringen probeer je maar al te graag te herbeleven als jij je op een dag in je woonkamer wat eenzaam voelt.
Controleren
Maar dan komt er een dag dat je het emotie-eten echt gaat zien, je krijgt een buikje, of je benen worden dikker. Jouw omgeving begint hier op te reageren en zelf merk je dit natuurlijk ook. Je zit niet meer lekker in je vel en je conditie wordt ook vaak wat minder. Als je wat gevoeliger bent, trek je je dat snel aan. Je probeert je aan te passen aan de reacties van anderen. Maar makkelijk is anders.
Om dit alles onder controle te houden kun je soms in het andere extreem van te weinig eten schieten. En dat kan ook echt een probleem worden als je niet oppast. Maar daar ga ik nu niet verder op in. Het is gewoon belangrijk dat je een goede balans creëert in je voedsel inname.
Gewoonte
Elke avond nog iets te snacken pakken, een crackertje met wat hartigs en/of wat zoets kan wel degelijk een vorm van emotie-eten zijn. Let op wat bepaalde soorten voedsel doen met je stemming. Sommige mensen hebben meer behoefte aan zoetigheid, andere weer aan iets hartigs of vettigs. Zorg er voor dat, als je iets eet, je hier in ieder geval ook van weet te genieten!
Schuldgevoel
Maar dan toch kan het voorkomen dat je op een gegeven moment dat stemmetje in je hoofd hoort. “Stommerd, ja, stop je maar weer lekker vol. Je bent toch niets waard.” Dergelijke gedachten zijn echter niet realistisch; ieder mens is waardevol. Je bent nog niet slecht als je een keer de fout in gaat. Probeer jezelf te vergeven. Hierdoor zal je het de volgende keer wellicht anders doen.
“My talents include eating until I hate myself.”
~ Unknown ~
Mondhonger of maaghonger
Als je zin hebt om te snacken, vraag jezelf dan af of je mondhonger of maaghonger hebt. Mondhonger is waarschijnlijk vervelingshonger. Maaghonger is gebaseerd op een fysieke behoefte aan voedsel. Kun je nu een kipfilet met groenten of een salade met humus eten, dan is dat eerder maaghonger. Als je een paar koekjes of een zak chips zou kunnen eten, is dat eerder mondhonger, wat een equivalent van emotie-eten is.
Maaghonger vs Mondhonger
Waarin herken jij jezelf het meest?
Maaghonger
Mondhonger
“Are you eating it? Or is it eating you?”
~ Larry Cohen ~
Wat is jouw emotionele relatie met voedsel?
Dit zijn allemaal voorbeelden die mogelijk herkenbaar zijn voor jou als HSP (hooggevoelig persoon), maar ook voor niet-HSP.
Waar komt emotie-eten vandaan?
Je honger naar snacken op de late avond heeft meestal een psychologische oorzaak. Gewoonlijk heeft het te maken met stress en oude emoties die aan het eind van de dag naar bovenkomen. Tijdens de dag zijn we druk bezig met ons werk, het spreken van mensen en onze geest bezig te houden. Zodra we die afleidingen niet meer hebben, komen al deze onderliggende problemen naar de oppervlakte.
In plaats van bij deze problemen te blijven, ze nieuwsgierig te bekijken en er vragen over te stellen, duwen we ze angstvallig weg. Als alternatief grijpen we naar onze vertrouwde ontsnappingsmiddelen als: voedsel, alcohol, TV, Netflix, smart-phone. En dan meestal ook nog een combinatie hiervan om ons gevoelssysteem te verdoven. Op deze manier is ons verlangen verworden tot een schadelijke routine.
Omgaan met je verslaving
Uiteindelijk willen we de onderliggende oorzaken van deze ongemakken achterhalen om ze op te lossen. Sommigen lijden aan klachten in het angst-spectrum, het woede-spectrum of het zelfafkeer-spectrum.
Dit soort pijnlijke dingen druk je vaak het liefste weg. Daar moet je duidelijk nog aan werken. Je doet er goed aan een goede therapeut of begeleider hierbij te zoeken.
Je kunt dit veranderen en er voor de rest van je leven vanaf komen. Deze complexe dingen zullen echter niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Maar hoe kun je ondertussen met jezelf aan de slag zonder je lichaam te schaden?Late-Night Eaters - Welk voedsel eet jij het liefst?
Crunchers
Hierbij wil je iets knapperigs tussen je kaken voelen en voortdurend iets in je mond stoppen zoals chips en crackers. Je laat je mond constant, bijna agressief, actief zijn. Dit verlangen komt regelmatig voor bij mensen met stress en woede.
Alternatief: Groenten-chips zoals courgette-chips of boerenkool-chips. Niet het beste voedsel ter wereld, maar ze hebben op zijn minst een lage caloriedichtheid. Je kunt dus lekker krakend kauwen zonder jezelf te veel geweld aan te doen.
Zoetekauwen
Als je veel van chocolade, snoep of ijs houdt, dan kan het zomaar zijn dat je issues hebt in het verdriet- en zelfafkeer-spectrum. Dus deze mensen zullen zichzelf bewijzen wat ze tegen zichzelf zeggen. Zoals: ik ben een dik, walgelijk, zwak mens. Dit klinkt gemeen, maar dit is wat veel mensen regelmatig tegen zichzelf zeggen. Dus je bewijst voor jezelf dat je dat bent.
Alternatief: Meng wat bosbessen, frambozen en aardbeien doorelkaar in combinatie met een handje cashew-noten en/of macadamia-noten. Dan heb je een heerlijke textuur en zoetigheid met een bite, die je minder schuldgevoelens geeft dan chocolade, maar waar je wel lekker van kunt snaaien.
Verzadigings-eters
Stop jij jezelf graag zό vol dat je bijna niet meer kan? Zoals het eten van pindakaas, cakes, ijs en dat soort dingen. Dan heb je te maken met een breed spectrum van woede, verdriet, angst en afkeer.
Alternatief: Maak een mengsel van vetrijke Griekse yoghurt met wat pindakaas in poedervorm en voeg voor de smaak nog wat vanille- en/of kaneelpoeder toe. En je hebt een heerlijk rijke smurrie die smaakt als kwarktaart of roomijs.
Behoefte uitstellen
Emotie-eten gaat gepaard met een onmiddellijke behoeftebevrediging. Het verlangen komt en de voldoening moet onmiddellijk beschikbaar zijn. Als je zelfbeheersing wilt leren, moet je een tijdsbestek in plannen tussen je verlangen en de uiteindelijke consumptie.
Als je trek krijgt, stel dan een timer in voor 15 minuten. Ga na die periode eten en geniet ervan. Maar je leert je hersenen tenminste zelfbeheersing. De volgende keer kun je de tijd verlengen tot 30 minuten en vervolgens tot 45 minuten en dan misschien zelfs tot 1 uur.
En dat maakt in de loop van de tijd een groot verschil, omdat je de controle over je lichaam en geest overneemt in plaats van dat ze jou dicteren. Leer met jezelf te werken in plaats van tegen jezelf.
Slotconclusie
Fysieke en emotionele honger kunnen gemakkelijk worden verward, maar er zijn belangrijke verschillen tussen beiden. Besteed aandacht aan hoe en wanneer je honger begint en hoe je je voelt na het eten. Als jij je schuldig voelt, dan is dit een teken dat er iets niet klopt. Het is aan jou om te kijken wat je daaraan doet.
~

Caspar Veeger
Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter
Voel jij je wel eens schuldig na het eten?
Boek eens een sessie
Redactie: Nancy Geijssen