Hoe vaak pas jij je aan om te voldoen aan de verwachtingen van vrienden of familie, ook al ben je eigenlijk veel te moe om hen tevreden te stellen? Vind je het gemakkelijker om je eigen behoefte aan rust te omzeilen in plaats van het risico te lopen iemand teleur te stellen en jouw beperkingen toe te geven?
Dit is zeker mijn ervaring geweest. Om relaties te behouden, of ze nu persoonlijk of professioneel zijn, ontwikkelen we vaak een strategie om ‘ja’ te zeggen als we eigenlijk ‘nee’ bedoelen. Het voortdurend voldoen aan de wensen van anderen, wanneer we in wezen uitgeput zijn, is schadelijk voor iedereen, maar vooral voor jou als HSP.
Vanwege je vermogen om diepgaand informatie te verwerken, subtiele aspecten in jouw omgeving op te merken en emotioneel gevoelig te zijn voor anderen, raak je snel uitgeput en overweldigd. Als dit te vaak voorkomt loop je het risico dat jij je angstig, geïrriteerd of zelfs depressief gaat voelen. Minder gevoelige mensen hebben deze ervaring meestal niet. Alleen jij kunt weten tot hoever je kunt gaan. Daarom is het van cruciaal belang grenzen te stellen aan de tijd en de macht die we uit handen geven.
Handvatten:
Hoe zorg je ervoor dat jij loyaal bent aan jezelf en je grenzen aangeeft? Communicatie is hiervoor een essentiële tool.
Hieronder een lijstje handvatten hoe je deze kunt realiseren:
– Zeg nee zonder je schuldig te voelen
– Vraag jezelf af wat je werkelijk wilt of nodig hebt
– Laat je als gelijkwaardige behandelen
– Doe dingen uit interesse, niet uit verplichting of om anderen te behagen
– Gedraag je volgens je eigen waarden en overtuigingen
– Creëer vaardigheid om moeilijke emoties te uiten
– Durf het oneens te zijn met iemand
– Streef krachtig je eigen doelen na
– Voel je niet schuldig over de gevoelens van iemand anders
– Weet wie je bent, wat je gelooft en wat je wilt
– Wees in harmonie met je eigen gevoelens
Met deze tips voel jij je energieker en positief.
Grenzen stellen – zelfrespect of egoïsme?
Voor HSP is het stellen van grenzen een noodzaak. Zij moeten zichzelf beschermen tegen invloeden van buitenaf. Misschien herken je het wel dat je een soort spons bent van je omgeving. Dat dingen zo op je af komen dat het je overweldigt. Dat kan je uitputten. Om dit te voorkomen zou je een buffer kunnen creëren. Een buffer ontstaat pas nadat je jouw grenzen hebt gesteld. Zo ontstaat er een veilige zone waarin je vanuit zelfrespect jezelf beschermt tegen overbelasting.
Je ongerustheid dat dit egoïstisch overkomt bij anderen kan terecht zijn. Maar of dat klopt is een tweede. Anderen kunnen namelijk niet direct zien wat jij nodig hebt. Daarom moet je ze duidelijk maken waarom grenzen voor jou zo belangrijk zijn. Je kan onderhandelen en uitleggen dat hooggevoeligheid heel veel voordelen heeft, zoals oog voor detail en ook creatief zijn. Niemand presteert echter goed als hij overprikkeld is, en HSP zijn nu eenmaal sneller overprikkeld dan anderen. Ze doen hun best, maar hoe meer ze onder druk staan des te eerder kunnen ze falen, wat demotiverend is.
Dus maak je niet ongerust of je egoïstisch overkomt, het is werkelijk pure noodzaak voor jou om zo af en toe ‘nee’ te zeggen en je grenzen te stellen. Het is niets anders dan zelfbescherming.
Zou jij je grenzen beter kunnen definiëren?
Ik kan je hierbij helpen
Redactie: Nancy Geijssen