Je voelt je gefrustreerd. De dingen lopen niet zoals jij wil. Het bloed kolkt in je aderen. Je telt tot 10, maar dat helpt niet. Je kan je haren wel uit je kop trekken. Waarom gebeurt mij dit nou weer. Het ging allemaal zo goed, maar nu zit alles tegen. Je geeft de hele wereld de schuld, maar eigenlijk ben je boos op jezelf!
More...
Boosheid
Woede kan worden veroorzaakt door zowel externe als interne gebeurtenissen. Je kunt boos zijn op een specifiek persoon, zoals een collega of leidinggevende. Ook een verkeersopstopping kan je van slag brengen.
Je zorgen maken over persoonlijke problemen kan je behoorlijk kwaad maken. Herinneringen aan traumatische of heftige gebeurtenissen kunnen ook boze gevoelens teweegbrengen en je soms zelfs tot razernij drijven.
Ieder mens is wel eens boos. Als HSP ben je meestal net iets ‘anders’ boos. Een frustrerende situatie loopt al gauw uit de hand en jij trekt je dit meer aan dan anderen. Voordat je het weet maak je van een mug een olifant. Boosheid is een natuurlijke reactie, maar hoeft geen invloed te hebben op je werk of je gezin. Vertel gewoon waarom je boos bent en laat de spanning niet te veel oplopen.
Frustratie
Frustratie is niet per definitie slecht, maar kan een indicatie zijn voor de problemen in je leven en een motivatie om te veranderen. Wanneer echter woede vanuit een neerwaartse spiraal een depressie veroorzaakt, dan is frustratie destructief.

“It is wise to direct your anger towards problems -- not people;
to focus your energies on answers -- not excuses.”
- William Arthur Ward -
Ontdek waar de boosheid vandaan komt
Oorzaken
De meeste mensen worden boos over kleine en eenvoudige dingen. Dit verkrampt het lichaam en jouw slechte humeur heeft invloed op je hele omgeving. Is het eigenlijk wel jouw boosheid? Of heb jij als HSP de boosheid van iemand anders overgenomen? Zo ja, stuur dan je woede ‘retour afzender’. Zo niet, dan ligt de oorzaak in je ego, angst of frustratie.
Ego:
We denken maar wat graag dat wij gelijk hebben en dat de rest van de wereld ongelijk heeft. Wat wij zeggen, moet gehoord worden. Het ego is net als stof in de ogen, het vertroebelt onze blik. Wrijf je ogen eens lekker uit en zie de wereld zoals die is. Kortweg, we kunnen zeggen dat we boos worden als ons ego niet tevreden is.
Angst:
Achter boosheid schuilt angst en machteloosheid of de angst om iemand of iets te verliezen. Voordat je in woede uitbarst, stel jezelf dan eerst de vraag, wáár ben ik bang voor? Als je boos bent op een dierbaar iemand die te laat is, denk je eigenlijk vanuit je ongerustheid ‘er zal toch niks gebeurd zijn?’
Frustratie:
Boosheid komt voort uit frustratie. Wanneer de dingen niet gaan zoals we willen worden we boos omdat wij teleurgesteld zijn. Langdurige frustratie beïnvloedt ons denken. Dat betekent dat we alsmaar negatiever worden. We kunnen niet voorkomen dat mensen ons pijn doen in het leven. Acceptatie is een manier om frustratie te voorkomen.
Beheers je frustratie en woede voordat je anderen pijn doet!
Hoe doen we dat dan?
Om je boosheid op een gezonde manier af te reageren kun je:
Fysiek:
Energetisch:
Slotconclusie:
Dus, we hoeven ons niet door onze emoties te laten leiden.
Vanuit meditatie kunnen wij leren dat we niet vanuit ons hoofd, maar vanuit ons hart leven. Dat we al zijn wat we denken te kort komen en dat we hoofdzakelijk bang zijn voor de angst zelf.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we niets hoeven te doen om de oorzaak van onze geprikkeldheid aan te pakken. Maar de emoties van boosheid en frustratie kunnen we herkennen voor wat ze zijn. Door er doorheen te ademen zullen we ons rustiger voelen.
Dan zijn we geen slaaf meer van onze emoties, maar hebben we controle door gewoon te zijn !
Heb je een kort lontje?
Hulp nodig?
Ik ben er voor je!
Redactie: Nancy Geijssen