Hoe verander ik mijn levensstijl? - 7 handige tips!

1 december,, 2020

0 Reacties


Ben jij ook zo koppig als het om verandering gaat? In tijden als deze, waarin we als het ware gedwongen worden om onze levensstijl aan te passen, zijn er verschillende drijfveren om dit wel of niet te doen. En om dit ook daadwerkelijk vol te houden. Wat doet het toch met je dat je liever in je vertrouwde kader wilt blijven, terwijl een ‘Out of the Box’ gedrag je mogelijk op een heel nieuw uitdagend pad kan leiden…

More...

Welke verandering kom jij nou vooral tegen? Meestal is dit een verandering van gewoontes, waarbij de volgende motieven kunnen spelen:

  • Angst ervaren
  • Gedwongen door anderen
  • Gedwongen door omstandigheden (noodzaak)
  • Aangesproken door anderen (schuldgevoel)
  • Uit onvrede, je bent niet meer gemotiveerd
  • Inzicht -> eigen overtuiging

Verandering van levensstijl

Momenteel worden wij bijvoorbeeld door de regering op onze gezondheid gewezen. Hierdoor worden we ons bewust hoe lastig het is om ons gedrag te veranderen. Het gaat echter niet alleen om corona, maar hoe we met veranderingen in het algemeen omgaan.

Als mens vinden we het lastig om deze aanpassing in ons leven te bewerkstelligen. Een deel van ons brein is verantwoordelijk voor gewoonte vorming en verzet tegen verandering. Dit deel noemen we ‘het reptielen brein’. Voor jou als HSP is dit gedeelte nog veel gevoeliger.

Het veranderen van je levensstijl is een van de moeilijkste uitdagingen die jij jezelf kunt stellen. Ik heb het over een aanpassing voor lange termijn met een duurzame verandering van gedrag. Of het nu gaat over het stoppen met roken, drinken, een dieetwijziging, meer lichaamsbeweging of het aanpassen van bepaalde gewoontes en afhankelijkheden… Verandering is een pittige uitdaging die je behoorlijk op de proef zal stellen.

“Nobody ever wrote down a plan to be broke, fat, lazy, or stupid.
Those things are what happen when you don’t have a plan.”

~ Larry Winget ~

7 tips voor een succesvolle verandering

1.

   Bedenk een realistische en specifieke doelstelling

voor een resultaat waar je trots op kunt zijn.


2.

   Creëer een positieve mindset 

om faalangst en stress te voorkomen.


3.

  Ga een solide commitment aan.

Dit is een stok achter de deur voor het welslagen van je voornemen.4.

   Houd goed je intentie voor ogen.

Gebruik Post-it notes om je te herinneren aan je missie.

5.

   Ontwikkel zelfdiscipline 

om jezelf bij de les te houden.

6.

   Schat je proces goed in.

Verandering heeft meer tijd nodig dan je denkt.

7.

   Zie mislukken niet als falen of excuus om te stoppen.

Het is uiteindelijk weer een stap op weg naar jouw succes.

De uitdaging aangaan

Mensen hebben over het algemeen de neiging om voorkeur te geven aan wat gemakkelijk en aangenaam is en alles wat moeilijk, lastig of zelfs pijnlijk is uit de weg te gaan. Aangezien dit meestal leidt tot uitstel en zelf-sabotage, kun je maar beter de uitdaging echt aangaan. Verandering is een Challenge!

30 dagen Challenge

Als jij je een bepaald gedrag wilt aan/afleren, dan zou je dit voor een maand kunnen uitproberen. Ik heb dit zelf gedaan door 30 dagen lang elke dag na een warme douche me koud af te douchen. Na zo’n tijdsbestek zit het helemaal in je systeem. Ik doe het nu al een paar jaar en ben er heel blij mee. Het geeft je nl. veel energie om je dag mee door te komen. Het grappige is dat ik af en toe denk: “nou, vandaag doe ik het eens een keertje niet hoor”, maar voor ik er dan erg in heb sta ik al weer onder een koud stortbad te dansen. ;-)

Wat is je motivering?

Waar doe je het allemaal voor? Wat waren je goede voornemens ook al weer? Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat je al heel lang een mening hebt die niet meer bij je past en deze wil je nu bijstellen… Kijk goed wat je motief is voor deze verandering in je leven. Het is je kompas dat je op koers houdt in de storm van excuses, afleiding en andere verleidingen.

Door de shit heen 

Als je het ongemak van verandering voelt, probeer er dan niet zo snel van weg te lopen. Kijk of je jezelf dit ongerief kunt laten voelen en probeer te begrijpen wat er nu zo ondragelijk is. Ja, ik weet dat je niet van ongemak houdt en ik weet dat het niet goed voelt. Geloof me, ik hou er ook niet van. Maar we moeten nu eenmaal door de shit heen en niet er omheen.

“Magic is believing in yourself, if you can do that,
you can make anything happen.” 

~ Johann Wolfgang von Goethe ~ 

 vind jij verandering moeilijk?

Slotconclusie

Heel vaak kunnen we, wanneer we onze moeilijke gevoelens ten volle beleven, een aantal zeer belangrijke dingen over onszelf leren. Juist dat kan ons helpen om te veranderen. Hoe mooi is het om effectief door het discomfort heen te gaan en gedrag werkelijk los te laten. De beloning zal meer dan de moeite waard zijn.

~


Caspar Veeger

Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter Remember David Bowie?
 Changes


Redactie: Nancy Geijssen 

Jouw Eenzaamheid Verkennen

Keuzes maken, knap lastig voor jou als HSP…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>