Hooggevoelig in de liefde? Hier moet je op letten

1 april,, 2020

0 Reacties


Stel, er is iemand aan wie je heel veel moet denken. Ben je nou verliefd? Wil je dat wel? Of twijfel je en ben je bang voor een afwijzing? Best moeilijk hoor. Wat nu? Stel dat je ontdekt dat de ander ook wel gevoelens voor jou heeft, dat is spannend!

Waarom bang zijn? Durf te leven, durf liefde te geven, maar ook te ontvangen! Is de ander ook HSP, dan krijgen jullie de tijd van je leven. Niets is heerlijker dan verliefd zijn en samen plannen maken voor de toekomst. Stel je eens voor…

More...


HSP en HSP

Twee HSP vormen samen een harmonieuze combinatie. Allebei overgevoelig, snel overprikkeld, onafhankelijk en toch verbonden. Wederzijds begrip genoeg. Samen de natuur in, samen genieten van kunst, kinderen, de wereld, van alles wat mooi is. De verliefdheid gaat over in liefde. En zo leefden ze nog lang en gelukkig.

HSP en NIET-HSP 

Tja, je voelt de bui al hangen, wat als de ander nou eens niet HSP is? Is het dan moeilijker om samen door het leven te gaan? Kan zijn, maar dat hoeft niet. Ook dan kan liefde wederzijds zijn.

Veel hangt af van hoe goed je elkaar leert kennen en hoe goed je elkaar accepteert. Jij bent zoals je bent, maar weet de ander ook wie jij bent?

Een HSP kan heel goed ‘spiegelen’ en past zijn gedrag daar automatisch op aan. Je wil dat de ander jou ziet zitten en daarom weerkaats jij de vlotte extraverte kant van die persoon.

Je gedraagt je dus anders dan je echt bent. Zo raak je vervreemd van jezelf. Dat houd je toch niet vol. Doe je nooit anders voor dan je bent.

Jij bent helemaal goed zoals je bent. Blijf jezelf en blijf bij  jezelf. Durf te laten zien wie je bent. Heeft je ‘liefde‘ daar geen respect en begrip voor, dan weet jij genoeg. Dan was het hello and goodbye. Next!

RELATIE

Voordat je aan een relatie begint, vraag je dan af of jij en je mogelijke partner afgerekend hebben met negatieve ervaringen en/of tekorten uit het verleden. Zo niet, dan herhaalt het verleden zich waarschijnlijk om oud zeer en gemis alsnog te verwerken.

In dat geval kan de relatie moeizaam zijn en kunnen zowel jij als de andere partij niet groeien. Je vult elkaar niet aan. Je gebruikt de ander om leegtes op te vullen, omdat eigenliefde ontbreekt.

In een relatie, ontstaan door een gezonde liefde, kun je als twee hele mensen samen één geheel vormen. De relatie is dan levensvatbaar en kan ook wel tegen een stootje.

Ben jij ook hooggevoelig in de liefde? Elaine Aron schreef hier een interessant boek over.

"Love one another but make not a bond of love.
Let it rather be a moving sea
between the shores of your souls."


- Khalil Gibran

HSP EN HSS

Goed. Jij bent in een relatie met iemand met dezelfde ideeën en interesses, maar die misschien niet dezelfde levensstijl heeft. De ander heeft behoefte aan prikkels (HSS), ook als jij al helemaal afgepeigerd bent. Wat nu?

Accepteer van elkaar dat er verschillen zijn. Accepteer ook wat de ander wil. Maar blijf jouw grenzen bewaken.

Bespreek jullie temperament open en eerlijk. Kijk samen naar de verschillen. Elk van beiden is goed en niet beter dan de ander. Geef je grenzen van te voren aan. Bouw een diepgaand gevoelsleven op. 

Maak vaste afspraken met je partner wat je wil doen als jij voelt aankomen dat je overprikkeld gaat raken. De gulden middenweg is zeer waarschijnlijk al veel te veel voor jou. Geef elkaar de gelegenheid om ergens weg te gaan of te blijven. ‘Samen uit samen thuis’ hoeft echt niet altijd. Gun elkaar de vrijheid om hooggevoelig in de liefde te zijn, zodat je allebei jezelf kunt zijn.

Neem tijdig je rust als je dat nodig hebt, laat de ander dan weten dat je even tijd voor jezelf wil hebben.

Ontstaat er toch een probleem, doordat jij je aan je grenzen houdt, spreek dit dan goed uit. Problemen moeten zich vooral niet opstapelen, dan kan de bom op een gegeven moment barsten. Het kost de ander misschien wel wat geduld. Maar communicatie is belangrijk.

Neem de verantwoordelijkheid binnen de relatie. Je hebt een partner, het is geven en nemen, zonder dat één van beiden zich te veel aanpast.

Door open te praten over jullie emoties, bouw je samen een diepgaand gevoelsleven op. Wederzijds begrip groeit, wat accepteren van eigenaardigheden van de ander gemakkelijker maakt.

VALKUIL VOOR DE HSP: NARCIST

Tegengestelden trekken elkaar aan. Dat is een eigenaardigheid van de natuur. Niet altijd zie jij in welke valkuil je stapt. Dat gebeurt als er een heftige magnetische aantrekkingskracht is tussen jou en een narcist.

Een narcist is egoïstisch, heeft geen empathie en ook geen zelfreflectie. Door het gebrek aan empathie misbruikt en manipuleert deze persoon andere mensen. De narcist is in het begin van een relatie oh zo aardig en charmant. Maar al gauw heeft hij/zij er genoeg van en verovert weer een nieuwe liefde. De narcist is verslaafd aan de liefde en laat zo een spoor van verwoesting achter.

Aanvankelijk lijkt een relatie tussen een narcist en een HSP geweldig. Het kan niet mooier en romantischer. De HSP investeert en past zich aan, kan zelfs afhankelijk worden in de relatie. Beiden hebben immers behoefte aan liefde. Dus zij worden als een magneet tot elkaar aangetrokken. Maar al gauw blijkt dat zij allebei heel veel van maar één persoon houden, dat is van de narcist.

Maar de narcist vertrekt al gauw naar zijn volgende prooi en de HSP blijft ontgoocheld alleen achter.

Dit is een navrant voorbeeld van een ongezonde, vruchteloze relatie met een persoon die jou pijn doet. Voor de HSP kan er zelfs een patroon uit ontstaan dat zich herhaalt. Zo zie je wat er kan gebeuren als jij jezelf verliest in een liefdesrelatie.

"Love is the flower you've got to let grow."

- John Lennon 

SLOTCONCLUSIE – VOOR JEZELF ZORGEN 

Als jij voldoende zelfrespect hebt ontwikkeld, kun je ook grenzen stellen. Als jij je strikt aan die grenzen houdt, heb je het veel eerder door wanneer je een verkeerde partner hebt gekozen. Luister goed naar je intuïtie.

Je zou je af kunnen vragen: 'houd ik meer van mijzelf als ik met deze persoon ben?' Als je deze vraag niet eerlijk met 'ja' kunt beantwoorden, dan is dat een teken dat je nog wel eens achter je oren mag krabben en kijken of deze relatie wel de juiste basis heeft.

Het meeste succes bij het vinden van een geschikte levenspartner heb je als jij oud zeer, je eigen trauma’s of tekorten uit het verleden, hebt verwerkt. Dat geldt ook voor jouw partner. Dan wordt jij verliefd op een gezonde HSP of niet-HSP en kun je aan een veelbelovende relatie beginnen.

Ben je inderdaad hooggevoelig in de liefde? Gebruik deze sensitiviteit dan ook met respect en wees trouw aan jezelf

Heb je ook een spiegel nodig?

Klik dan op de knop hieronder



Redactie: Nancy Geijssen 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>