Hooggevoelig kind. Hoe ga je daar goed mee om?

1 maart,, 2020

0 Reacties


Is jouw kind snel overstuur als er iets gebeurt? Zijn er te veel prikkels? Grote kans dat je met hoogsensitiviteit te maken hebt. Dan is er meer tijd nodig om dit te verwerken. Heel sensitieve kinderen merken veel details op, ook fijne details. Alles komt extra sterk binnen. Ze trekken zich alles aan en blijven dan piekeren.

Het zijn kinderen met een gebruiksaanwijzing. Ze zijn kieskeurig en hebben een sterkte wil. Ze willen niet alles eten of drinken. Of ze willen geen wollen trui dragen omdat het kriebelt. Als ze zich bezeerd hebben, moet er ten minste een pleister op. En dat klopt ook, want hooggevoelige kinderen voelen pijn veel intenser. Heb jij zo'n kind?

More...

Deze kinderen hebben sterkte fysieke gewaarwordingen: horen, zien, proeven, ruiken en voelen. Ook hebben ze hevige emoties. Ze voelen stemmingen en sfeer zeer fijn aan en zijn bijzonder empathisch.

Kenmerken van een hooggevoelig kind (HSK)

  • Faalangst
  • Schaamte over fouten
  • Vatten dingen persoonlijk op
  • Schuldgevoelens
  • Maken moeilijk keuzes
  • Woede uitbarstingen
  • Wilskracht
  •  Leergierig
  • Onafhankelijk
  • Denken met hun hart
  • Empathisch
  • Contemplatief

Alle HSK zijn verschillend, maar zij zijn overgevoelig voor te veel indrukken. Deze kinderen voelen precies wat iemand van hen verwacht en bekommeren zich om het leed van anderen. Ook een rijke verbeeldingskracht kenmerkt hen. Een fantasie-vriendje is niet ongewoon. Ook al kunnen ze fantasie en werkelijkheid goed uit elkaar houden.

“Children are not things to be molded, but are people to be unfolded.”

- Jess Lair, author -

Zelfvertrouwen doen toenemen

Een HSK kan te weinig zelfvertrouwen hebben, want het wil dingen meteen goed doen, ook al is het de eerste keer dat zij iets proberen. Hoe ga jij daar mee om? Wat doe je om jouw hooggevoelige zoon of dochter zo evenwichtig mogelijk te laten groeien? En wat kan je beter niet doen?

Hieronder een aantal tips:

Wel

  • Help een goed positief zelfbeeld te creëren: Geef realistische complimenten.
  • Waardeer wat HSK proberen, ook al lukt niet alles direct.
  • Niet alles gaat gesmeerd. Toon je begrip en waardeer de inzet.                                  
  • Soms gaat er iets helemaal mis. Blijf geruststellend. Fouten zijn ervaringen om van te leren.                                       
  • Blijf altijd kalm, ook als jij jouw kind tot de orde moet roepen. Leg rustig uit waarom je een bepaald gedrag niet prettig vindt. Bespreek hoe het de volgende keer beter kan gaan.

Niet

  • Overdrijf niet, dat komt  irreëel en ongeloofwaardig over.                         
  • Vergelijk nooit met anderen. Het gaat niet om beter of slechter.
  • Maak geen z.g. grapjes als ‘eens een kluns, altijd een kluns’. Een HSK vat zoiets serieus op.
  • Benoem niet wat er allemaal fout ging, maak de teleurstelling niet groter.                                                     
  • Verhef je stem niet. Schreeuw nooit als je geïrriteerd bent. Zeg niet: “dat doe jij nu altijd (of nooit).” Niet doen. Het HSK-kind gaat zich schuldig voelen en trekt zich dit erg aan.                

Conclusion:

Realiseer je dus dat jouw reacties consequenties hebben die een HSK kunnen maken of breken. En jij wil toch het beste voor je zoon of dochter? Het is prachtig dat jij als ouder jouw kind kan ondersteunen zijn/haar bijzondere eigenschappen te ontwikkelen.

HET KIND IN ZIJN WAARDE LATEN

HSK hebben veel fantasie. Ze leven in hun eigen werkelijkheid en verzinnen soms denkbeeldige vriendjes of dieren. Zo herinner ik mij Hanna, een hoogsensitief driejarig meisje, dat regelmatig een kabouter in de tuin zag. Ze wees ernaar en schaterde van het lachen. Haar moeder vond dit maar niks. Zij was bang dat haar dochter wereldvreemd zou worden. Toen Hanna naar de basisschool ging verdween dit gedrag vanzelf.

Hieronder een aantal dingen die je beter wel of niet kunt doen om jouw kind in zijn/haar waarde te laten:

Wel

  • Ziet een HSK iets wat er niet is, neem het serieus. Leg wel uit dat jij dit niet kan zien.       
  • Neem HSK mee de natuur in. Strand- of boswandelingen geven energie.                           
  • Geef hoogsensitieve kinderen de gelegenheid te socialiseren en te sporten.     
  • Laat HSK lekker op hun mobieltje gamen. Leer ze wel hun eigen grenzen te bepalen om overprikkeling te voorkomen.

Niet

  • Roep niet meteen dat iets onzin is. Voor een kind is elke fantasie een werkelijkheid.     
  • Uitjes naar een kermis of carnaval vreten energie.                                                         
  • Activiteiten zijn prima. Maar ren niet van hot naar her. HSK moeten nu eenmaal veel prikkels verwerken. Ook de extraverte HSK.
  • Verbieden is soms noodzakelijk, maar ontneem ze niet hun autonomie. Dit kan nl. het omgekeerde effect hebben.

Conclusion:

Het is dus wijs om in jouw manier van opvoeden rekening te houden met de aard van het kind. 

Bewonderenswaardig

Tegenwoordig hebben veel kinderen een overvolle agenda. Sport, muziek-lessen, kampeertochten, vliegreizen en niet te vergeten de verjaardags-partijtjes. Ondertussen zijn de ouders even druk met het halen en brengen van hun kinderen. Fantastisch wat ouders voor hun kinderen doen. Kinderen krijgen veel kansen om dingen te leren en te ervaren. Er worden veel gezellige herinneringen en foto’s gemaakt voor later. Daar is dus helemaal niets op tegen. Ben jij ook zo druk met afspraken voor je kinderen?

“Children are like wet cement whatever falls on them makes an impression.”

- Haim Ginott, child psychologist -

Pas op voor te veel prikkels voor HSK

Heb je een of meer hoogsensitieve kinderen, houd er dan wel rekening mee dat veel prikkels verwerkt moeten worden. Daar is gewoon tijd voor nodig. Misschien is jouw kind eerder moe dan andere kinderen. Houd in de gaten wanneer vermoeidheid optreedt, een time out is ook belangrijk. Zolang je kinderen plezier hebben in alles wat ze kunnen doen én hun prikkels ook kunnen verwerken, is alles prima.

Extraverte hoogsensitieve kinderen

De extraverte hoogsensitieve kinderen kunnen heel druk zijn. Ken jij dat van jouw kind? ADHD worden ze soms genoemd. Ook al zijn deze kinderen druk en overactief, ook zij hebben tijd nodig om bij te tanken en weer op adem te komen. Vermoeidheid kan ineens toeslaan. Let daarop. Zorg er ook voor dat het kind weer tot rust is gekomen voordat het gaat slapen.

Introverte hoogsensitieve kinderen

Introverte hoogsensitieve kinderen zijn meer naar binnen gekeerd. Zij uiten zich niet altijd en kunnen daarom dingen opkroppen. Zij vallen niet op in een groep, omdat zij niet de boventoon willen spelen. Zij kunnen soms wat timide overkomen. Omdat zij overal over moeten nadenken hebben ze niet altijd hun woordje klaar. Zij moeten leren assertief te zijn.

Hoe voorkom je dat je kind gepest wordt?

Het komt helaas soms voor dat HSK op school gepest worden. Zulke ervaringen zijn traumatisch en beschadigen het zelfrespect. Kan je daar nou iets aan doen?Dit is inderdaad een groot probleem dat niet 1, 2, 3 op te lossen is. Toch zou je er iets aan kunnen doen door op de eerste plaats een kleinere, rustige school te kiezen. Ten tweede kun je hen op aan zelfverdedigings-sport laten doen, zoals judo of karate. Dit geeft een gevoel van zekerheid. 

Sport

Het is handig om het kind op de school voor te bereiden. Dus in sociaal opzicht te trainen in het omgaan met anderen. Vooral belangrijk is een goed geloof in eigen kunnen. Laat je kind aan een sport doen. Sport vergroot het zelfvertrouwen. Ook de lichaamshouding verbetert. Andere kinderen vinden het gaaf als iemand serieus aan sport doet. En het is nog gezond ook. Dus het mes snijdt aan twee kanten.

Slotconclusie

Er zijn heel wat dingen waar je als ouder rekening mee moet houden met een HSK. Een goede begeleiding geeft een evenwichtig zelfvertrouwen. Dus voorkom overprikkeling. Vooral het helpen bepalen van grenzen kan hier een belangrijke rol spelen. Positief en rustig reageren geeft een hooggevoelig kind zelfvertrouwen en brengt rust in de chaos van zijn/haar wereld. Tenslotte gaat het er om dat een HSK opgroeit tot een gelukkige HSP.

Literatuur:
Esther Bergsma:  Hoogsensitieve kinderen

Heb je een HSK kind en kun je zelf wel hulp gebruiken?

Ik kan je hierbij helpen




Redactie: Nancy Geijssen 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>