Vrouw met hand in het haar

1 juni,, 2019

0 Reacties


Laatst had ik een lunchafspraak met een van mijn vrienden. Hij is psycholoog. Tijdens de koffie kwam het gesprek op hoogsensitiviteit. Hij vertelde dat lang niet elke HSP zich bewust is van die gevoeligheid. Als dat dan toch zo blijkt te zijn, komt er nogal eens een heftige reactie. “Maar zo wil ik helemaal niet zijn!” wordt er met enige afkeer uitgeroepen.

Komt dit je bekend voor? Als jij van jezelf weet dat je hooggevoelig bent, ben je dan blij? Of ben je eigenlijk bang dat je misschien wel een beetje vreemd bent? Of dat anderen je raar vinden? Doe jij je dan flinker voor dan je bent om cool te lijken? Dat is nogal vermoeiend en natuurlijk niet vol te houden. Er is maar één realiteit: je bent hooggevoelig of je bent het niet. En wellicht ben jij het, anders zou je dit nu niet lezen.

Aanleg of aan te leren?
Hoogsensitiviteit bestaat al sinds het begin van de mensheid. Het komt voor bij 20% van alle mensen op aarde. Wie zijn ze dan? Kun je gevoeligheid zien? Nee, meestal heb je er geen erg in. Het betreft mensen uit alle lagen van de bevolking en van alle culturen. Zij zijn zo geboren. Dat is nogal wat. In ieder geval is er voldoende aanleiding om het niet onmiddellijk als raar te bestempelen! Wel anders. Maar wie wil er nu anders zijn? Tja, het is zoals het is. Jouw hersenen reageren nu eenmaal sterker op allerlei prikkels. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Ben je geen HSP, dan word je het ook niet. Ben je wel HSP, dan blijf je dat. Gaat echt nooit over…

Stimuli van buitenaf kunnen heftig zijn. Alles gaat zo snel! Als jij voldoende rekening houdt met jouw sensitiviteit, regelmatig een pauze inlast, erop let dat je goed en diep ademt, dan ben je misschien ook minder gauw moe. Het is goed dat jij rekening houdt met jezelf en dat je je niet schaamt om ervoor uit te komen dat je af en toe even op adem moet komen. Dat komt je werk en je kwaliteit van leven alleen maar ten goede.

Introvert of extravert
Je zou kunnen denken dat hooggevoelige mensen introvert zijn. Dat is ook zo. Maar toch zijn niet alle HSP introvert. Sommigen van hen zijn zelfs zeer extravert en dol op prikkels. Als je denkt dat je wel overgevoelig bent, maar jezelf toch ziet als iemand die snel, ongeremd en druk overkomt, dan ben je een extraverte HSP. Dat wordt HSS (High Sensation Seekers) genoemd. Een HSS is snel verveeld, zoekt dan telkens nieuwe prikkels en raakt dan natuurlijk overprikkeld.

In dat geval is het nog harder nodig om op tijd rust te nemen, want je sloopt jezelf. Je wordt nog sneller moe dan de introverte HSP, hoewel je het gevoel hebt dat je over heel wat energie beschikt. Dat is best lastig, voor jezelf én voor je omgeving. Weinig mensen zullen in de gaten hebben dat jij die gevoeligheid hebt. Daarom houdt ook niemand daar rekening mee.

Ongeveer 30% van alle hoogsensitieve mensen zijn extravert. Behoor je tot deze groep, dan zie je jezelf misschien helemaal niet als gevoelig. Verre van. Maar alle prikkels van buitenaf komen even heftig binnen als bij de introverte groep. Vermoeidheid volgt onherroepelijk op overprikkeling en jouw drukke gedrag. Burn-out ligt hier op de loer.

Voordelen van hoogsensitiviteit
Is het nu alleen maar lastig om HSP te zijn? Nee, natuurlijk niet. Er zijn wel degelijk veel goede kanten aan hoogsensitiviteit. Hooggevoelige mensen voelen heel goed aan wat een ander nodig heeft. Intuïtief als zij zijn, komt het zelfs voor dat zij weten wat iemand denkt. Het zijn scherpe waarnemers. De kracht van gevoeligheid ligt in het aanvoelen en doorzien van dingen.

De meeste empathie vind je bij HSP. Dus, realiseer jij je dat je hoogsensitief bent? Dan besef je nu waarschijnlijk dat dit niet alleen een handicap hoeft te zijn. Het is ook een kracht. Vooral in sociale beroepen kun je daar voordeel van hebben. Maar ook in je gezin en je relaties. En niet te vergeten, in creatief werk. In creatieve beroepen voelen HSP zich helemaal thuis.

Eigenlijk zijn empathische mensen overal in de maatschappij hard nodig. Maak gebruik van je kracht. Jijzelf, maar ook je omgeving, zal er voordeel van hebben. Dan is de kracht van jouw gevoeligheid werkelijk iets positiefs.

Het is gewoon bijzonder om als HSP geboren te zijn. Je bent waardevol voor de wereld! Gelukkig worden er zoveel mensen hooggevoelig geboren.

Heb je er toch moeite mee?
Of wil je jouw eigen sensitiviteit juist verder verdiepen?


    Ik kan je helpen...Redactie: Nancy Geijssen 

Please gedrag, hoe kom je er af?

Grenzen stellen – zelfrespect of egoïsme?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>