Hou je hoofd koel

1 mei,, 2020

2 Reacties


De piek is er af, maar we zitten nog steeds in de Coronacrisis. Het haalt ons uit onze comfort zone, maar we hebben nu iets meer ademruimte. Toch moeten we alert blijven. De gevolgen zijn best confronterend, maar hou je hoofd koel.

Het deel van de hersenen dat automatisch reageert op onzekerheid en op ons oergevoel van angst roept drie reacties op: vechten, vluchten of bevriezen. Maar dat lost niks op. Niet nu. Blijf kalm. Lees hier hoe je met de spanning om kunt gaan...

More...

Jij bent HSP. Hoe reageer jij nu we ons in een pandemie bevinden? Voel jij je bezorgd? Ok, is die angst gegrond? Ja, wel degelijk. Is het alleen jouw reactie die je ervaart? Waarschijnlijk niet, je pikt vast ook allerlei emoties van je omgeving op. Dit maakt het best wel moeilijk.

Over de oorzaak van deze crisis doen heel wat waarschijnlijke en onwaarschijnlijke verhalen de ronde. Niet dat dit er iets toe doet. Corona is er nu eenmaal. Dat is de realiteit.

Wat kan jij voor jezelf doen om te voorkomen dat jij je door negatieve gevoelens laat meeslepen?
 • Zinvolle en realistische informatie over het virus bestuderen
 • Realiseer je dat jouw levensvisie nu een update krijgt
 • Volg het nieuws, maar selectief: alleen de hoofdzaken
 • Houd contact met familie en vrienden
 • Als je veel mensen helpt, neem dan echt op tijd je rust, heel belangrijk

Angst als beperking

Wat kun je doen als jij je angstig voelt? In de eerste plaats, accepteer dat dit gevoel er is. Observeer het. Verlies jij je in dit gevoel? Dan kan angst ontaarden in paniek. Laat het zover niet komen. Realiseer je dat voorzichtigheid iets anders is dan angst.

Wanneer jij jezelf en de crisis vanuit vogelperspectief bekijkt, kan dit je helpen de situatie te relativeren. Ja, het virus is besmettelijk en de economische gevolgen zijn niet mis. Toch is deze crisis tijdelijk. We komen er echt wel doorheen.

Ontluiking van hoop

Laten we positief denken. De lente heeft zich de afgelopen weken van haar zonnigste kant laten zien. Dat is goed voor je immuunsysteem en tevens gunstig voor je humeur. Ook al zijn we er natuurlijk nog niet, toch is ook de berichtgeving over het Coronavirus hoopvol.

Transformatie

Grote veranderingen in het verleden gingen vaak gepaard met chaos en verwarring. Ook nu is de uitdaging groot. Het is eigenlijk één grote metamorfose.

De kunst is ons niet te laten verleiden tot ontreddering. Wij zelf zijn de oplossing van deze kwestie. Laat deze storm zoveel mogelijk aan je voorbij trekken. Hou je hoofd koel.

Ook al lijkt deze situatie momenteel onoverkomelijk, ook dit zal voorbijgaan. En je zal zien dat er een wereld tevoorschijn komt als nooit te voren.

Net als de rups zich ontpopt tot een prachtige vlinder, gaat de larve tijdens zijn leven door een stervensproces, waarna hij in volle glorie aan de andere kant tevoorschijn komt als deze wonderlijke verandering is voltooid.

Deze vlinder is ons vooruitzicht. Houd dit voor ogen. Het zijn tijden van belangrijke transformatie op alle mogelijke vlakken. Gun jezelf de vooruitblik naar een ongekende verschijningsvorm. Wie ben jij nog meer?

Probeer regelmatig te mediteren. Dit helpt je om jouw trilling te verhogen, zodat je niet (meer) in de angst schiet. En wie weet heb je zelfs een paar kristallen die je helpen om meer bij jezelf te blijven. Eet gezond, zodat jij jouw lichaam op fysiek en energetisch niveau schoon houdt.

Neem de tijd om te zien wie er bij jou van binnen leeft. Wat heb je daar nog voor wensen, mogelijkheden en talenten om deze wereld te verbeteren.
Kus jezelf wakker…

Wil je nog wat lezen over hoe jij je kunt beschermen in deze gekke tijden?
Redactie: Nancy Geijssen 

Hooggevoelig in de liefde? Hier moet je op letten…

De praktijk is weer open

 • Lieve caspar, bedankt voor deze aanmoedigende post. Ik heb het even hard nodig. Soms gaat het goed en soms vind ik het echt veel te veel. Alle liefs, Sophie

  • Hi Sophie,
   Wat vervelend voor je dat het soms te heftig is. Het zijn dan ook pittige tijden waarin we behoorlijk geconfronteerd worden met oude pijnstukken. Ik wens je heel veel sterkte en als je nog eens wil praten, dan weet je me te vinden.
   Lieve groet,
   Caspar

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >