HSP en HSS - Burn-out of Bore-out

1 februari,, 2020

0 Reacties


Huh? Hoezo Bore-out? Burn-out ken je wel, maar Bore-out kan een nieuw begrip voor je zijn. Dit is het tegenovergestelde van opgebrand zijn. Hierbij ervaar je juist een tekort aan prikkels. Van alle HSP bestaat 30% uit HSS (High Sensation Seeker).

Een HSP vermijdt prikkels, een HSS daarentegen zoekt prikkelende ervaringen op. Bij een tekort aan stimuli ontstaat er mogelijk een Bore-out. Dit is een vorm van onrust die stress creëert. Maar dan niet door te veel, maar door een gebrek aan sensatie. De HSS heeft dus uitdagingen nodig. Bij een goeie adrenalinekick floreert hij/zij pas. Wat denk je: ben jij alleen HSP of herken je ook de honger naar…

More...

Ok, jij weet dat je een HSP bent. Dat is duidelijk. Je herkent de kenmerken. Je bent opmerkzaam. Je neemt meer details op dan mensen die niet hooggevoelig zijn en je leest emoties af van gezichten of voelt stemmingen haarfijn aan. Zowel zintuiglijk als intuïtief. 

Kracht en zwakheid

Je geniet extra van mooie dingen, zoals van muziek, schilderkunst en literatuur. Of gewoon van lekker eten en drinken. Bovendien, je hebt empathisch vermogen. Dit zijn voordelen. Een nadeel is dat je snel overprikkeld raakt als je te veel informatie moet verwerken.

Als je overbelast raakt werkt het zenuwstelsel niet goed meer. Het lijkt of jouw kracht je zwakheid is geworden. Dat is dan ook zo. Tenminste, tijdelijk. Je moet eerst weer tot rust komen om te herstellen. Is er te weinig gelegenheid voor herstel, dan kun je in een burn-out terecht komen. Tot zo ver is dit niet nieuw.

HSS

HSS is ook HSP, maar dan drukker en avontuurlijker. Hun reacties zijn spontaner, maar toch zijn zij denkers. Vaak veronderstellen wij dat HSP introvert zijn. Laatst zei iemand tegen mij: ik ben niet intro- en niet extravert, ik ben ambivert. Dat zit er tussen in. Ja, deze term blijkt dus werkelijk te bestaan! Heb jij je wel eens afgevraagd of je misschien ook ambiverte genen hebt?

“O for a life of Sensations rather than of Thoughts”

- John Keats -

Gedraag jij je soms ook wel heel druk? En ben je dan opeens juist graag helemaal alleen? Lijkt het een beetje op een rollercoaster? Mogelijk ben jij HSS. Je houdt eigenlijk wel van prikkels. Maar niet altijd. Nu eens lekker in je eentje bijkomen op de bank en dan weer de hort op.

HSS anders

Sommige uitspraken over HSP gaan niet op voor de hoogsensitieve HSS. Daar wordt nu steeds meer onderzoek naar gedaan. Lang niet alle HSP zijn introvert. Evenmin zijn alle HSS extravert. Er bestaan rustzoekende extraverte HSP en introverte HSS. Dus alles is veel breder dan we gedacht hadden. Saskia Klaaysen heeft zich hier in verdiept. Zij schreef een boek ‘Prikkels bijten niet’ over HSS.

HSP vs HSS

Welke ben jij? Waarin herken jij jezelf het meest?

Overeenkomsten

 • Beiden hoogsensitief 
 • Eigenschappen aangeboren  
 • Reageren sterk op prikkels
 • Zijn empathisch
 • Trekken zich snel terug
 • Zijn creatief

Verschillen (HSS:)

 • Verveelt zich regelmatig
 • Houdt van sensatie
 • Geniet van prikkeling
 • Is een groepsmens
 • Staat graag in middelpunt
 • Krijgt graag aandacht
 • Neemt  gemakkelijk risico's

Conclusie

Herken jij ook tegenstrijdigheden in jezelf? Heb je nu meer inzicht in de verschillen tussen HSP en HSS en hun overeenkomsten? Ik hoop dat deze blog je meer duidelijkheid geeft. Laat het maar even bezinken, dat heb ik zelf ook moeten doen. Mij heeft het onderzoek tot meer zelfkennis gebracht.

Heb jij ook last van stressfulness?


Energetisch kan ik jou in balans brengen


Redactie: Nancy Geijssen 

Hoe gevoelig ben jij als HSP?

Hooggevoelig kind. Hoe ga je daar goed mee om?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>