Intuitie of instinct

1 mei,, 2021

0 Reacties


Je kent het vast wel: er klopt iets niet. Maar wat? Je kunt er niet onmiddellijk de vinger op leggen. Even later ontdek je dat je de goede beslissing hebt genomen. De persoon wiens auto je zou overnemen was juist zo aardig. Maar nu hoor je dat hij al heel wat mensen heeft bedrogen. Was dit nou intuïtie of instinct? Wat goed dat je niet met hem in zee bent gegaan!!! En dat was nou je intuïtie.

More...

Zo gaat het soms. Je onderbuikgevoel beschermt je. Niet alleen voor bedrog, maar vooral ook voor fysiek onheil. Zo is het altijd geweest. Dit gevoel is een soort overlevingsmechanisme. Het laat je instinctief handelen. Is dat gevoel altijd juist? Niet altijd. Misschien ben je naast hoogsensitief ook hyperalert. Sensitiviteit is aangeboren en kun je zelf verder ontwikkelen, dat is wat we intuïtie noemen. Maar meer dan normaal alert zijn komt voort uit slechte ervaringen in het verleden en heeft voornamelijk met angst te maken.

Instinct

Het instinct laat je onmiddellijk reageren op signalen van buiten. Dat instinct is aangeboren. Het werkt volledig onbewust. Voor je het beseft heb je gehandeld. Het gaat buiten het denken om. Ik reed eens met een vriend op een (heel rustige) autoweg. Ik was de passagier. Hij zat achter het stuur. Er reden twee auto’s voor ons. Plotseling zag ik dat er lading viel vanaf de voorste auto.

Nog voordat er iemand aan remmen dacht schreeuwde ik instinctief dat er vracht op de weg viel. Toen zag ik mijn vriend razendsnel reageren. Hij keek in de zijspiegel, zag dat er niemand achter ons reed en scheurde naar rechts buiten de gevarenzone. Ik zag de adrenaline door hem heen gieren. Hij handelde helemaal instinctief. Verderop stopten we geschrokken op de vluchtstrook om te zien wat er achter ons gebeurd was. Het was gelukkig allemaal goed afgelopen.

Het instinct liet de bestuurder direct veilig reageren en de adrenaline maakte dat hij dit snel en adequaat deed.

Instinct in de natuur

Ook dieren hebben instinctief gedrag. Niet alleen om gevaar te vermijden, maar ook om in leven te blijven en het leven als soort voort te zetten. Het verlangen om jongen te krijgen heeft met instinct te maken. Ja, ook bij mensen……

Instinct is een aangeboren drang om het leven voort te zetten. Zowel je eigen leven als het voortbestaan van onze soort. Het moederinstinct is een duidelijk voorbeeld. Bij instinct spelen vroegere ervaringen niet mee. Het is aangeboren, een bij de geboorte meegekregen overlevingsmechanisme. Je kunt het niet zelf ontwikkelen. Het hoort eenvoudigweg bij de natuur. Het werkt pro-voortbestaan voor jou als mens. Het lichaam kan niet zonder instinct overleven.

Intuïtie

Intuïtie is ook aangeboren, maar je moet er wel bewust aan klussen om deze kwaliteit verder te ontwikkelen. Intuïtie werkt niet expliciet voor het lichaam (zoals instinct) maar voor jou als wezen in je lichaam. Ook hier handel jij zonder bewust te denken, maar op een andere manier. Je reageert onberedeneerd. 

Jouw hooggevoeligheid heeft toegang tot onbewuste kennis. Het lijkt dat je iets zo maar weet, maar de intuïtie heeft gevoelsmatig razendsnel een berekening gemaakt en helpt je bij het nemen van beslissingen. Bij intuïtie kun je ook niet luisteren of niet reageren (in tegenstelling tot het instinct).

Meer dan je denkt

Intuïtie kan nog en stap verder gaan. Soms voel je iets aan waarvan je geen enkele weet kunt hebben. Dat wordt wel helderziendheid of helderwetendheid genoemd. Je moet maar geluk hebben. Sommige mensen hebben nou eenmaal een beschermengel op hun schouder zitten.

Laten we nog eens naar het geval van de drie voertuigen op de autoweg kijken. Mijn vriend en ik hadden ook zo maar kunnen besluiten een omweg te maken om dan later te vernemen dat er op de oorspronkelijk geplande weg lading van een auto was gevallen. Dan had onze sensitiviteit ons naar een andere weg gestuurd. Zoiets komt eigenlijk best wel vaak voor. Dat is nu juist het bijzondere van de intuïtie en HSP.

Hsp

Ieder mens heeft soms min of meer intuïtieve gevoelens en voorgevoelens. Een HSP heeft dit vermogen in hoge mate of ziet dingen die je normalerwijs niet zou kunnen weten. Ben jij HSP? Dan ben je waarschijnlijk hoog gevoelig en heb je jouw intuïtie in de loop van je leven vanzelf meer ontwikkeld, (wat met instinct niet mogelijk is). Dat is nu een soort magie van het leven, het wonder van de hoogsensitiviteit.

Het is mogelijk om jouw gevoeligheid krachtiger te maken. Je kunt eraan werken. Dan heb je behalve een instinct, dat voor je lichaam werkt, ook een krachtig ontwikkelde intuïtie, die voor jou als bewoner van je lichaam werkt.

Intuïtie vs Instinct

Intuïtie

 • Weten en gevoel van kalmte
 • Neutraal - Onthecht zijn    
 • Zelfverzekerd en vertrouwen
 • Geen sterk lichamelijk alarmgevoel
 • Sociaal gericht
 • Innerlijke stem van leiding
 • In de flow
 • Cognitief

Instinct

 • Gevoel van dwang of vluchtreactie
 • Gedreven door gehechtheid
 • Onzeker                                
 • Kramp in de buik of ander sterk gevoel
 • Ego gericht
 • Reactie op 'rood alarm’      
 • Reflexmatig reageren
 • Reactief


There is a voice that doesn't use words. Listen."


~ Rumi 

 Wat voel jij nou werkelijk?

Slotconclusie

Het begrip onderbuikgevoel verklaart onbewuste, maar ook bewuste handelingen. Je doet soms zo maar iets, instinctief, vaak als reactie op omstandigheden. Dan weer laat het je gevoelsmatig reageren, zoals jouw intuïtie het je ingeeft. Vraag jij je soms af: was dit nou intuïtie of instinct? In beide gevallen beschermt het onderbuikgevoel je tegen gevaar en is onmisbaar bij overleven en voortbestaan.~Caspar Veeger

Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter 


Redactie: Nancy Geijssen 

Wees voorzichtig wat je wenst

Ben je Hooggevoelig en Creatief?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>