Je Ego loslaten - Hoe doe je dat

1 november,, 2021

0 Reacties


Ook al heerst er continu veel verwarring en angst om ons heen, toch merk je dat er steeds meer mensen wakker worden die zien dat er iets essentieels moet veranderen in de wereld. Als we er vanuit gaan dat alle verandering bij jezelf begint, kijk dan eens even naar binnen. Stel je hebt, naast de alle dagelijkse beslommeringen in de wereld, de lessen van liefde en vergeving steeds meer onder de knie. Dan rest je nog één belangrijke stap die jouw bewustzijn kan verhogen. Namelijk het loslaten van je Ego…

More...

Volgens Deepak Chopra dient het Ego om ons een unieke ervaring te laten beleven op aarde. Zonder het Ego zouden onze zielen allemaal hetzelfde leven ervaren. We zouden dan geen authenticiteit hebben. Het motiveert ons om sterker, intelligenter en wakkerder te zijn.

Zonder Ego zou er geen beschaving zijn! Iedereen zou zich gewoon goed voelen zonder zich zorgen te maken over de vooruitgang. Het Ego onderscheidt je van anderen waardoor jij je kunt ontwikkelen.

Ego loslaten

Toch moet het Ego, of het Ik, ook weer niet de overhand krijgen. Het Ego dient ons, maar wij moeten niet het Ego dienen. Het Ik is gericht op het bereiken van doelen. Het verlangt naar een mooiere toekomst of een ander soort leven.

Het doet er niet toe waar het naar verlangt; verlangen is wat het is. Een projectie op de toekomst. Het Ego kan verdriet, angst, haat en jaloezie in je leven teweeg brengen. Laat je dit nou net niet meer nodig hebben. Maar ja, het verlangen van het denken is uitzonderlijk te willen zijn.

Ego verlangens

Het Ego heeft behoefte aan erkenning dat je een bijzonder iemand bent. De één verwezenlijkt dat verlangen door rijkdom, de ander door politiek en macht, en weer een ander door een succesvolle carrière.

Alle verlangens zijn er echter op gericht het Ego te bevredigen. Wanneer jij je werkelijk compleet wilt voelen, dan mag je deze Ego-illusies loslaten. De enige uitweg is om toeschouwer te worden van je eigen mentale processen zonder je te identificeren met je gedachten. Een soort meditatie dus. Verbonden met jouw licht ontdoe jij je zo van je laatste schaduw. Dan ga je de vijfde dimensie binnen.

Ego door tekort

Ik had laatst een interessant artikel doorgestuurd naar een vriendin. Eerlijk gezegd had ik een bedankje wel aardig gevonden. Ik kreeg echter geen reactie. Nu had ik in dit geval geen zin om te gaan vragen wat hiervan de reden was. Maar het veroorzaakte wel een onprettig gevoel. Mijn Ego werd getriggerd. Het voelde zich tekort gedaan en niet-gezien.

Echter door het Ego tot de orde te roepen, kon ik ervaren dat het zogenaamde tekort helemaal niet nodig was. Vanuit een neutrale point of view kies ik dan voor het tegenovergestelde namelijk: overvloed. Ik weet dat ik de moeite waard ben, ook al voelt dat niet altijd zo.

Waar je je op focust versterk je!

“Make your ego porous. Will is of little importance, complaining is nothing, fame is nothing. Openness, patience, receptivity, solitude is everything.”

~ Rainer Maria Rilke 

Ego van een HSP

Als HSP heb je al gauw de neiging om jezelf als slachtoffer te bestempelen omdat je zo sensitief bent en te veel gevoelens van je omgeving oppikt. In plaats daarvan kun je kiezen je spirituele kant te ontwikkelen door te focussen op dankbaarheid, bescheidenheid en mededogen. Want bescheiden zijn is het tegengif voor Ego.

Niet dat je een heilige moet worden, maar het is wel goed om, in plaats van berusting, verantwoordelijkheid en overgave in je leven te omarmen. Niet dat dit gemakkelijk is, want zelfs na ruim 10 jaar mediteren is bescheiden zijn nog steeds lastig voor mij. Maar oefening baart kunst…

Overgave 

Mijn Ego komt soms naar voren om de onzekerheid of het ‘ben-ik-wel-goed-genoeg-gevoel’ in mij te compenseren door anderen te helpen.

Er voor hen te zijn! Waardoor ik er steeds meer van doordrongen raak dat ik er eigenlijk ook ben voor mijzelf. Dit laatste is in wezen geen Ego, maar aanvaarden dat ik eenvoudig ben. Niet een bijzonder iemand die zich moet bewijzen, maar gewoon ben.

Hierdoor ontstaat er een serene rust in mij die ik in mijn hart voel. Het stralende gevoel van overgave: dat alles goed is. Dat het kwekkende Ego-stemmetje in mijn hoofd met stomheid geslagen doet zijn. Met oorverdovende stilte.

Dat zijn, dat allesomvattende zijn

“The Ego is a veil between humans and God."
"In prayer all are equal.”

~ Rumi 

  HEB JIJ LAST VAN JE EGO?

Slotconclusie

Het Ego bestempelt bepaalde situaties vaak als goed of fout. Dit kan knap lastig zijn. Hoe ga je hier nou mee om zonder dat jij je hier iets van aantrekt? Beoefen neutraliteit! Probeer dingen niet in een hokje te plaatsen. Vraag je af waarom een bepaalde persoon of situatie je triggert.

Wat kan ik hiervan leren? Hoe kan ik deze informatie gebruiken voor de groei en de evolutie van mijn bewustzijn? Door afstand te nemen en dingen te relativeren stap je uit je gedachten-gevangenis. Van daaruit ontdek jij je vrijheid, vrede en rust.

Focus je op je gevoelscentrum. Omarm het idee dat liefde de enige realiteit is. Wat zou liefde doen? Concentreer je op deze vraag wanneer het Ego de kop op steekt.

Liefde, licht en het goddelijke deel in jou komen steeds meer tot hun recht door het loslaten van je Ego. Je wordt als het ware herboren. Al het lijden verdwijnt alsof het er nooit geweest was. Een gelukzalig gevoel ontstaat zonder duidelijke reden. Het vult elke cel van je lichaam. Je kunt het aan niemand uitleggen, zelfs niet aan jezelf. Het is een raadselachtige, maar prachtige ervaring. Een groot licht omringt je en vervult je met een allesomvattende puurheid van zijn.

Enjoy the ride…

~Caspar Veeger

Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter 


Redactie: Nancy Geijssen 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>