Hoe kan ik mijzelf beschermen als HSP

1 december,, 2019

0 Reacties


In mijn praktijk krijg ik steeds meer de vraag: 'hoe kan je jezelf beschermen als HSP?' Daarom leek het me goed hierover een blog te schrijven. Hoe zou het komen dat zoveel mensen juist hiernaar informeren? Dat is een interessante vraag. Jij wil je toch ook beschermen tegen invloeden van buitenaf? Door jezelf en je buitenwereld anders te benaderen ontdek je hoe je het leven beter aankan…

Als gevoelig mens ben je overgeleverd aan de prikkels die op je afkomen. Je absorbeert energie uit je omgeving. Positieve energie kan je natuurlijk goed gebruiken, maar het is de negatieve invloed die jou problemen geeft. Hoe kan jij jezelf nou beschermen tegen te veel prikkels van buitenaf? Hieronder komen verschillende mogelijkheden die je kunt toepassen. Je voelt zelf wel wat het beste bij jou past.

Op welk moment gebruik je nu deze tips? Er zijn drie momenten waarop je je moet voorbereiden. Voordat je ergens naar toe gaat, tijdens een situatie, of erna. Visualiseer dat je een goudkleurig harnas aantrekt. Het zal je afdoende beschermen in situaties die lastig zijn. Op moeilijke momenten schuif je jouw vizier naar beneden om je nog meer te beschermen. Na afloop poets jij je harnas weer op om je energie weer op peil te brengen.

Hoe reageer jij op je omgeving?

Als hoogsensitief Persoon (HSP) ben je een emotionele spons voor impulsen uit je omgeving. Denk eens aan een drukbezocht evenement. Of een dramatische collega. Van veel drukte en negativiteit raak jij uit je evenwicht. Dat put je uit. Maar als je omringd wordt door rustige en liefdevolle mensen, dan bloei je helemaal op.

Om goed te kunnen functioneren moet je leren jouw grenzen te bewaken en balans te creëren tussen jouw gevoelswereld en de buitenwereld.

Als HSP laat jij je gemakkelijk verleiden om het anderen naar de zin te maken. Soms ga je zover dat je er moe van wordt. Je bent over je eigen grenzen heen gegaan. Als dat vaak gebeurt kun je zelfs depressief en angstig worden. Daarom is het noodzakelijk dat jij zo snel mogelijk in iedere situatie eerst aan jezelf gaat denken.

Hier zijn 12 tips om je te helpen effectiever om te gaan met jouw gevoeligheid. Zo blijf je gecentreerd zonder negatieve energie te absorberen.

1. Houd afstand

Indien mogelijk, houd minstens 3 meter afstand van een vermoedelijke bron. Kijk of je opluchting voelt. Wees niet bang dat je iemand zou kunnen beledigen. Probeer tijdens een bijeenkomst ook niet naast iemand te gaan zitten die mogelijk je energie aftapt. Fysieke nabijheid verhoogt de kans dat dit gebeurt.

2. Buik-ademhaling

Als je vermoedt dat je de negativiteit van iemand anders oppikt, concentreer je dan een paar minuten op je ademhaling. Vooral een diepe buikademhaling helpt je te ontspannen. Als jij je adem inhoudt blijft de negativiteit in je lichaam hangen.

Om je van angst en pijn te zuiveren adem je kalmte in en stress uit. Stel je maar voor dat ongewenste emoties als een grijze mist je lichaam uit gaan en een vreedzaam gevoel als een helder licht bij naar binnen komt. Dat kan snel resultaten opleveren.

3. Stel gezonde grenzen

Bepaal hoeveel tijd je besteedt aan het luisteren naar gestresste mensen. En leer 'nee' te zeggen. Stel duidelijke grenzen en snij iedereen de pas af die te negatief is. Vergeet niet dat ‘Nee’ een volledige en legitieme zin is.

4. Energievampiers

Of je het leuk vindt of niet, we hebben allemaal bepaalde mensen in onze omgeving die energie opzuigen. Je weet het pas als jij je, na het praten met hen, uitgeput voelt. Dan is het eigenlijk al te laat.

Als je vrienden hebt die energie slurpen, kun je beter of zo min mogelijk contact met hen hebben. Als het gaat om familie of collega's, aard jezelf dan voordat je met hen praat. Probeer het kort te houden. Stel stevige grenzen

Pay attention to whom your energy increases and decreases around.
That’s the universe giving you a hint on who you should stray from or stay around.”

~Anonymous~


5. Meditatie

Hoe vaker je mediteert, hoe meer je met jezelf verbonden wordt. Doe dat voordat je ergens naartoe gaat. Centreer jezelf en voel je hart. Maak je sterk. Als je emotionele of fysieke stress ervaart, handel dan snel en mediteer een paar minuten. Je kunt dit doen door je toevlucht te nemen tot het toilet of een lege ruimte. Blijf kalm. Focus op positiviteit en liefde. Dan sta je sterk in je schoenen.

6. Kosmische stofzuiger

Sluit je ogen. Voel waar de energie vast zit. Is het negatief? Stel je dan een grote kosmische stofzuiger voor om die energie uit je aura te zuigen. Vul de leegtes daarna op met wit licht. Als je het een aantal keer oefent, kun je het al binnen een paar seconden. Je kan dit overal gebruiken, zelf tijdens een gesprek.

7. Visualiseer bescherming om je heen

Een praktische vorm van bescherming die je kunt gebruiken is het visualiseren van een cocon van wit licht rondom je hele lichaam. Of stel je in extreme gevallen voor dat een vurige zwarte poema naast jou loopt en je beschermt tegen externe energie.

8. Omgaan met jouw overgevoeligheden

Maak een lijst van de top vijf van je meest emotioneel rammelende momenten in je leven. Analyseer die momenten om te voorkomen dat je in soortgelijke situaties weer in de war raakt en op dezelfde manier reageert. Hier zijn enkele praktische voorbeelden om te anticiperen op dergelijke omstandigheden:

A.

Als iemand teveel van je vraagt, zeg dan beleefd 'Nee'. Het is niet nodig om uit te leggen waarom.

B.

Is je tolerantie level maximaal drie uur om te socializen, zorg er dan in ieder geval voor dat je kunt vertrekken wanneer het jou uitkomt. Dus reis in je eentje zodat je geen rekening hoeft te houden met iemand anders.

C.

Als je weet dat een bijeenkomst te veel van je vergt, eet dan van tevoren  een eiwitrijke maaltijd. Dat helpt je te aarden. Ga in een bioscoop of theater altijd op een hoek zitten, niet midden in een rij. Dan kun je gemakkelijk weg als je dat wilt.


9. Water

Neem als je thuiskomt direct een bad of een douche. Je badkamer is een fantastisch toevluchtsoord na een drukke dag. Het water wast alles weg, niet alleen busuitlaatgassen en lange uren autorijden, maar ook vervelende symptomen die je van anderen hebt overgenomen. Daarnaast kan een bad met zeezout wonderen doen bij het reinigen van je energieveld.

10. Tijd voor jezelf

Elke HSP heeft tijd voor zichzelf nodig. Dit verandert natuurlijk niet wanneer je een gezin of andere verplichtingen hebt. Soms moeten we ons even helemaal terugtrekken om weer op adem te komen. Ik weet dat er veel mensen zijn die ons , HSP, 'nodig' hebben. Dat kost ons natuurlijk energie.

Maar je kunt je batterij pas weer opladen als je alleen bent. Dus, als je iemand wil helpen, breng jezelf in balans, want je kunt pas iets voor iemand anders betekenen als je goed voor jezelf zorgt. Dan heb je voldoende energie om aandacht aan anderen te geven.

11. Natuur

De natuur is de beste genezer. Ga naar een bos of park om tot rust te komen. Ga lekker met je rug tegen een boom zitten, sluit  je ogen en stel je voor dat de negatieve energie je lichaam verlaat. Je kunt zelfs op blote voeten gaan lopen (zeer aanbevolen) om de grond te voelen. Zo kun je jezelf regelmatig aarden, wat heel belangrijk is voor een HSP.

12. Floww

Er bestaan ook andere mogelijkheden om je systeem te beschermen. Zelf heb ik heel goede ervaringen met de ‘MobileFloww’. Dit is een vernuftig apparaatje dat je energieveld beschermt.

Ongewenste invloeden van buitenaf komen hierdoor moeilijker jouw systeem binnen. Je weerstand wordt vergroot en je energieveld wordt gepantserd. Dat is toch wel prettig in deze tijd van crisis.

Ook werkt de Floww in op stralingsenergie van je telefoon. Als HSP voel je gewoon dat dit iets doet voor je lichaam.

MobileFloww

Floww - Your Personal Energy Protector

Bekijk eens de site van www.Floww.com. Zelf merkte ik dat ik minder last had van verstorende straling. Ik kan nu met gemak langer bellen zonder hoofdpijn te krijgen. Ik beveel deze tool dan ook iedereen van harte aan.

Energy flows where attention goes.”

~James Redfield~

Kies de methode waardoor jij je het meest vredig en evenwichtig voelt. Wees niet bang om te experimenteren en vergeet niet dat HSP zijn bepaalde verplichtingen vereist voor jezelf.

Als je jezelf niet beschermt als HSP, dan kun je veel chaos creëren in je leven en ook voor degenen van wie je houdt. De beste manier om jezelf te beschermen als HSP is om je goed te voelen in je energie.

HSP zijn heeft zeker ook heel veel voordelen. Het is een geschenk en het helpt ons contact te maken met het leven zelf.

Kan jij wel wat extra bescherming gebruiken?

Laten we eens praten...Redactie: Nancy Geijssen 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>