Blonde vrouw kijkt in de spiegel

1 maart,, 2019

1 Reacties


Heb je een negatief zelfbeeld? Hoe kom je er vanaf? Je doet je best. Maar telkens loop je tegen dezelfde dingen aan. Je probeert het leven positief te benaderen, maar iedere keer is er weer dat stemmetje in je hoofd.

Wat moet je daar toch mee? Je haalt jezelf constant naar beneden. Je denkt: “dat kan ik toch niet” en “dat is niet voor jou weggelegd”. Waarschijnlijk herken je dit wel.

Wie is dat negatieve stemmetje?
Later we dat stemmetje eens onder de loep nemen. Het is mogelijk dat dit al heel lang, vanaf je vroegste jeugd, invloed op je heeft. Misschien heeft je opvoeding ermee te maken of werd je op school gepest. Vroeger nam je onbewust gedrag van je ouders over. Zo werd je zelfbeeld gevormd en zo ontstond ook het negatieve stemmetje. Ouders zijn goede mensen. Zij deden hun best, maar, zoals iedereen, hadden zij hun fouten en tekortkomingen. Het zelfbeeld bepaalt je hele leven en ook welke mensen je aantrekt op je levenspad.

Een gezonde levensvisie
Maar hoe moet het dan? Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je niet juist die mensen aantrekt die jouw gemis weerspiegelen? Hiervoor is een flinke dosis realisme, inzicht en zelfkennis nodig. Je levensvisie heeft dringend een update nodig.  Dit heeft te maken met bepaalde conditioneringen vanuit je jeugd. Als je wil, kan je deze verbreken. Dan ga je jezelf in een ander daglicht zien en creëer je een gezonde leefruimte. Lijkt het wat kort door de bocht? Ik weet uit eigen ervaring dat dit niet eenvoudig is. Misschien is het goed om daar hulp bij te vragen. Mij heeft Reconnective Healing goed geholpen. 

Bewust worden
Een tekort uit je jeugd is moeilijk aan te vullen. Maar je kunt er wel mee leren omgaan. Het is belangrijk om van een afstand naar jezelf te kunnen kijken. Pas als je je bewust wordt van jouw functioneren, dán kun je er iets aan veranderen. Vooral emoties staan niet altijd in verhouding tot de aanleiding, maar kunnen te heftig zijn. Dan verlies je eigenlijk jezelf. Dit belemmert te zien wie je werkelijk bent. Je ziet je negatieve zelfbeeld, maar dat is een valse voorstelling. 

Wat is nou je ware zelf?
Emoties vinden hun oorsprong in gevoelens en gebeurtenissen uit het verleden. Die triggeren heftige gevoelens van vroeger, wat je misschien maar gedeeltelijk of niet beseft. Deze conditionering kun je doorbreken. Je zelfbeeld ontstaat door wat anderen over je gezegd hebben en is hoogst waarschijnlijk vertekend. Zelfkennis echter weerspiegelt je ware zelf. Door bewustwording realiseer je je welke oude gevoelens je moet loslaten. Dan wordt het mogelijk om patronen te doorbreken. Als je dan in de spiegel kijkt zie je wie je werkelijk bent. Zo creëer je weer zelfvertrouwen.

Te mooi om waar te zijn?
Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is mogelijk om een laag zelfbeeld te ontspiegelen en je wáre zelf te zien. Geloof in je zelf, laat je hart stralen.

Heb je een steuntje in de rug nodig?

Ik kan je hierbij helpen
Redactie: Nancy Geijssen 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>