Jouw Eenzaamheid Verkennen

1 november,, 2020

0 Reacties


Deze tijd van corona kan bij veel mensen al snel leiden tot sociaal isolement en eenzaamheid. Zeker als (hoog) gevoelig persoon (HSP) heb je hier mogelijk mee te maken. Als je eenzaam bent, heb je kans om niet zo oud te worden als je niet eenzame medemens. En dat komt allemaal nog eens boven op de virus isolatie van dit jaar. Jouw eenzaamheid verkennen  en hier goed mee om weten te gaan is dus van cruciaal belang. Laten we eens kijken wat we hieraan kunnen doen….

More...

Wat is eenzaamheid

Eenzaamheid voelt vaak aan alsof we zijn beoordeeld en tekort zijn geschoten. Het voelt als een verstikkende gevangenis waarvan we de sleutel kwijt zijn. Eenzaamheid ervaar je vaak als een vorm van afwijzing. Je voelt je geïsoleerd van anderen. Je onmacht om een gemeenschappelijke basis te vinden met andere mensen kan aanleiding geven tot het gevoel van je verloren voelen.

Vaak komt eenzaamheid voort uit de kindertijd. Je werd misschien wel opgevoed door mensen die jou niet altijd begrepen. Je werd herhaaldelijk berispt en aangespoord om ‘normaal te doen’ en ‘niet meer zo gevoelig te zijn’ of zelfs ‘harder te worden’. Dit soort opmerkingen raakte jou diep in je hart, waardoor er een verstarring en inderdaad een verharding plaatsvond. Dit veroorzaakte een diep gevoel van verlatenheid in je. 

Hoe ontstaat eenzaamheid:

  • Door tegenslagen te ervaren.
  • Je meer eenzaam te voelen in een groep, dan wanneer je alleen bent.
  • Vanuit tekort denken, jezelf niet genoeg de moeite waard vinden.
  • Collectieve eenzaamheid, wat is van jou en wat neem je over?
  • Vanuit een tekort aan eigenliefde; dit wordt door anderen gespiegeld, waarna eenzaamheid ontstaat.

Niet gezien voelen 

Als gevoelig mens ervaar je het grootste deel van je leven een diep gevoel van eenzaamheid. Het werd iets waar je gewoon mee leerde leven. Je besloot dat het jouw last moest zijn om de gevoeligheid in jouw wereld te dragen.

Het gevoel dat jij niet gezien werd, bleef zich regelmatig herhalen gedurende je leven. Het was verworden tot een conditionering. Hierdoor kon jij je vaak in de steek gelaten voelen met hieronder een grondtoon van verdriet. Maar als jij zo denkt, dan trek je de eenzaamheid juist aan.

Eenzaam of alleen?

Eenzaam zijn is een gemoedsgewaarwording wanneer jouw sociale contacten te oppervlakkig zijn of helemaal ontbreken. Iemand kan alleen zijn, maar niet eenzaam en iemand kan zich eenzaam voelen, zelfs als hij omringd wordt door mensen.

Eenzaamheid is net wat anders dan je alleen voelen. Als je hier de klemtoon verlegt ben je eigenlijk Al-Één. Een staat van zijn waarbinnen jij je dus niet meer afgescheiden hoeft te voelen. Dan verandert je gedrag vanzelf.

Bescheidenheid gaat dan samen met het uitstralen van zekerheid. Door éénheidsgewaarwording toon jij respect voor iedereen en dat krijg je dan ook terug. Want je denkt nu niet meer vanuit verschillen maar vanuit verbondenheid.

Sociaal contact vs. isolement   

We zijn het er allemaal over eens dat het niet leuk is om onszelf te isoleren. Mensen zijn een zeer sociaal soort: ons hele leven is opgebouwd rond een bepaalde hoeveelheid  interacties en fysieke nabijheid. Zelfs de meest introverte van ons zou kunnen genieten van een beperkte hoeveelheid sociaal contact ... dat wordt ons nu echter steeds meer ontzegd.

Sociaal geïsoleerd zijn is schadelijk voor onze gezondheid, en niet alleen voor onze geestelijke gezondheid. Lange termijn gevoelens van eenzaamheid kunnen dezelfde impact op je lichaam hebben het  als roken of obesitas. Bovendien kan een langdurig sociaal isolement leiden tot posttraumatische stressstoornis, verslaving en angst.

En daarom is het heel belangrijk om niet te belanden in de valkuil van het alleen zijn en het eenzaam zijn. We gaan de komende dagen (weken? maanden?) waarschijnlijk weer veel tijd alleen doorbrengen, wat dacht je ervan om er het beste van te maken?

Zo kan jij je beter voelen:

1.

Mediteer naar hartelust.

2.

Ben je niet eens met een gedachte, denk hem opnieuw.

3.

Zet een glimlach op, waar je ook bent

4.

En teken een smile op je mondkapje

5.

Bak een appeltaart en deel die met je buren.

6.

Leer een muziekinstrument bespelen.

7.

Ontwikkel zelfliefde – Ontdek je kwaliteiten.

8.

Geniet van jouw ogen in je spiegelbeeld.

Je bent niet eenzaam, maar je voelt je eenzaam. Dit is vaak verbonden met hoogsensitiviteit en mogelijk een introverte aard. Ook ervaar je steeds meer een vervreemding van de wereld om je heen. 

 

Ben jij ook een solist die zichzelf isoleert om aan de drukte en de chaos in het leven te ontsnappen? Wij kunnen heel goed alleen zijn, maar we zijn zeker ook in staat om anderen te ondersteunen. Houd echter wel voor ogen dat je alleen kunt helpen wanneer je goed voor jezelf zorgt. Wat heb je nodig om je eenzaamheid te accepteren?

A Poetic Way to Beat Loneliness:

- Sing with the birds 

- Dance in the rain 
- Flirt with the sun 

- Listen to the sea

- Stamp on the earth

- Talk with the trees

Unkown ~

 samen jouw eenzaamheid Verkennen?


Slotconclusie

Deze tijd van (gedeeltelijke) Lockdown is voor hooggevoelige personen (HSP) iets gemakkelijker te verwerken dan anderen. Dit omdat zij vaak hun batterij moeten opladen en dus de eenzaamheid als voordeel kunnen gebruiken.

 

Toch kun jij je ook verliezen in deze eenzaamheid. Maar in plaats van je slachtoffer te voelen is dit het moment om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten, je emoties en jouw gedrag.

Volg je hart 

De tijd van angst en overleven is voorbij. Er staat een totaal nieuwe wereld voor je klaar. Blijf je in het oude matrix paradigma van teleurstelling, frustratie en eenzaamheid OF verhef jij jezelf en volg je de roep van je hart?

 

Jouw hart is je beste bondgenoot. Het weet alles wat je ego probeert te begraven onder al de op angst en twijfels gebaseerde onzekerheid.


Het enige wat nodig is, is wat vertrouwen en een sprong in het onbekende…~Caspar Veeger

Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter 


Redactie: Nancy Geijssen 

Angst Overwinnen & Chaos de Baas

Hoe verander ik mijn levensstijl? – 7 handige tips!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>