Keuzes maken

1 januari,, 2021

0 Reacties


Neem jij ook meer tijd voor het maken van beslissingen dan de meeste mensen? Dit kan echt frustrerend zijn voor zowel jezelf als voor anderen. Hooggevoelige mensen overdenken bepaalde situaties nou eenmaal op een manier die niet iedereen begrijpt. Keuzes maken is een kunst die niet iedere HSP in de vingers heeft. Er zijn zoveel details in je hoofd die aan bod moeten komen om een helder oordeel te kunnen vellen. Dit heeft gewoon extra focus en aandacht van je nodig…

More...


Als HSP kun je met je denken creatief de diepte van een proces induiken. Zonder je te fixeren op een einddoel creëer je abstracte en associatieve mogelijkheden. Dit stelt je in staat je vrijheid volledig te benutten.

Echter wanneer je meer oplossingsgericht moet worden kun jij je verliezen in allerlei details, die je weerhouden om tot een duidelijke conclusie te komen. Dit kan gepaard gaan met een verlammende angst en stress die je productiviteit en creativiteit blokkeren.

En vervolgens schreeuwt jouw innerlijke criticus ook nog tegen je dat je een hopeloos geval bent. Herkenbaar?

Hier een aantal oorzaken

1.

   Diepe denkers

De hersenen van een HSP verwerken informatie op een diepe, complexe manier. Je verkent meerdere invalshoeken en mogelijkheden. Vervolgens verbind je deze ideeën met elkaar tot een groter geheel. Dit betekent dat je meer tijd nodig hebt om de veelheid aan informatie die binnenkomt te verwerken voordat je keuzes maakt en een beslissing neemt.

2.

   Wees geen pleaser

Met zo’n sterk empathisch vermogen gedraag jij je soms als een pleaser. Als hooggevoelig mens vind je het lastig keuzes te maken omdat je met jouw beslissingen ook anderen tevreden wilt stellen. Hierdoor kan een innerlijk conflict ontstaan. Dit gaat vaak ten koste van jouw eigen behoeften. Luister naar je innerlijke wensen en doe wat je zelf het liefste wil.

3.

   Perfectionisme

Als HSP heb je de neiging om meer zelfkritisch te zijn wanneer het gaat om het maken van een fout of het kwetsen van iemand. Je legt de lat liefst zo hoog mogelijk, ook als jij je realiseert dat dit niet reëel is. Toch doe jij je best ‘verkeerde’ beslissingen te beperken. Luister hierbij naar je intuïtie.

4.

   Zelfvertrouwens

Een gebrek aan zelfvertrouwen komt meer voor bij HSP die zijn opgegroeid in een omgeving die wellicht niet erg ontvankelijk was voor hun gevoeligheid. Zo ontstond onbewust en onbedoeld het idee dat zij niet goed genoeg waren. Het resultaat is dat velen van ons ‘als volwassen HSP’ nog steeds moeite hebben om naar onze eigen stem te luisteren en op onze eigen besluitvorming te vertrouwen.

5.

   Als maar meer

We worden overspoeld door informatie, waardoor er oneindig veel mogelijkheden zijn. Dit is voor jou als HSP best lastig. Je neemt niet alleen veel informatie op, maar je zoekt ook naar meer informatie! Met een schat aan kennis binnen handbereik kun je gemakkelijk verward raken.  


Je bent dan zo in de ban van het analyseren van elk detail, waardoor je belangrijke beslissingen gaat uitstellen. Je wilt de laagste prijs, de minste impact op het milieu, het beste voor jezelf en anderen, het meest efficiënte... de lijst gaat maar door, toch? Om maar niet te spreken over de nog meer essentiële keuzes.


“May your choices reflect your hopes, not your fears.”

~ Nelson Mandela ~


Actuele voorbeelden

Daarnaast is het in deze hectische tijd ontzettend lastig om de juiste keuzes te maken. Door beperkte of soms zelfs misleidende informatie zijn we geneigd verkeerde beslissingen te nemen. ‘Wat is waarheid’ en ‘wat is wijsheid’?

De omstandigheden dwingen ons tot meer existentiële vragen: Moet ik me boos maken omdat ik niet meer kan werken of pas ik me rustig aan de omstandigheden aan? Kijk ik televisie of volg ik meer alternatieve media op internet? Moet ik me laten vaccineren of juist niet?

Dit zijn allemaal dilemma’s die je op het verkeerde been kunnen zetten. Zorg er in ieder geval voor dat jij je zo breed mogelijk informeert, om zo een verstandige en weloverwogen keuze te kunnen maken.

Handvatten om tot een goed besluit te komen

  • Luister naar je intuïtie. Laat je hoofd èn je hart spreken. Wat voelt het beste aan voor jou?
  • Kies enkele alternatieve mogelijkheden om een bepaalde situatie anders te bekijken (out of the box/comfortzone).
  • Zorg dat je zo min mogelijk overprikkeld wordt. Reserveer een buffertijd voor jezelf in je agenda, om je keuzes maken te vergemakkelijken.
  • Creëer genuanceerde verwachtingen. Voorkom dat je denkt: alles of niets. Herken negatieve en nutteloze gedachten en corrigeer ze.
  • Vind een uitlaatklep voor je gepieker. Deel al je zorgen met iemand of schrijf ze op. Daarna kun je constructief actie ondernemen.

“Wij zijn ontzettend krachtige wezens.
Wij kunnen in onze kracht komen als wij angst loslaten. 
Laat alléén liefde en vrede toe, zo verhogen wij onze vibratie.”

~ Elena Danaan ~

 Keuzes maken moeilijk?

Slotconclusie

Keuzes maken en beslissingen nemen; lang niet makkelijk voor jou als HSP. Oude onbewuste denkbeelden kunnen in de weg zitten en zelfvertrouwen ondermijnen. Zelfkritiek, perfectionisme, ook anderen tevreden willen stellen en een overvloed aan te verkrijgen kennis, maken het maken van keuzes moeilijk.

Probeer ondanks de verwarring in de wereld een heldere visie te ontwikkelen. Blijf bij jezelf en stel grenzen. Neem de tijd en houd een doel voor ogen.

Balans alleen vanuit balans creëren.


~Caspar Veeger

Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter 


Redactie: Nancy Geijssen 

Hoe verander ik mijn levensstijl? – 7 handige tips!

Hoe blijf je bij jezelf in tijden van onrust en verwarring?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>