Deze tijd van ziekte en verwarring brengt vaak behoorlijk wat onrust met zich mee. Dat is voor iedereen lastig, maar als je hooggevoelig bent nog net een stukje meer. Daarom kan meditatie voor HSP een goede oplossing zijn om een innerlijke stilte te creëren. Hierdoor ervaar je de wereld heel anders. Je komt thuis in een zee van rust. Ontdek hier hoe je zo'n meditatie moment voor jezelf kunt realiseren...
More...
Meditatie kan helpen bij:
Wat is meditatie?
Gedurende een meditatie zit je meestal rustig op een meditatiekussen in kleermakerszit of in een houding die voor jou prettig is. Je kunt je concentreren op je ademhaling, maar ook een woord of zin behoort tot de mogelijkheden. Je kunt eventueel ook staan of lopen.
Tijdens de meditatie aanschouw jij je gedachten zonder je ermee te identificeren. Dus alsof je kijkt naar een lucht met overtrekkende wolken, zonder dat je daar een bepaalde betekenis aan geeft. Hierdoor kom je in een heel ontspannen staat van zijn.
Wat doet meditatie met je?
Uit onderzoek is gebleken dat tijdens een meditatie verhoogde alfagolven in de hersenen geproduceerd worden. Hierdoor worden gevoelens van angst en depressie aanzienlijk verminderd. Hoe meer meditatie-ervaring je opbouwt, des te sterker zal het effect zijn.
Hoe vaak en hoe lang?
De gemakkelijkste manier om te beginnen is rustig zitten en je concentreren op je ademhaling. Een oud zen-gezegde luidt: 'Je moet elke dag twintig minuten mediteren, tenzij je het te druk hebt. Dan moet je een uur zitten. Haha!
Het is het beste om met een korte meditatiesessie van vijf of tien minuten te beginnen. Van daaruit kan je het opbouwen. Als je 20 minuten per dag consequent mediteert en je doet dit minimaal 30 dagen achter elkaar, dan heb je voor jezelf een gewoonte opgebouwd. Hierdoor kun jij je gemakkelijker aan dit voornemen houden. Ook kan het je helpen om elke dag op hetzelfde moment te mediteren.
Meditatie voor HSP
Wat ik in de inleiding al schreef is dat meditatie voor HSP heel heilzaam is. Juist omdat zij door hun gevoeligheid zo veel prikkels vanuit hun omgeving opnemen. Daarnaast zijn HSP, als zij positieve impulsen ervaren, echte levensgenieters. Laat deze beleving nou net plaats vinden als je lekker zit te mediteren. Dus ik zou zeggen wat let je?
Meditatie niet moeilijk
Als meditatie nieuw voor jou is, kan het je helpen om dit in groepsverband te doen. Op deze manier bouw je met elkaar een energetisch veld op, waardoor het gemakkelijker wordt om in de stilte te blijven.
Meditatie kost mogelijk wat tijd om onder de knie te krijgen. Sommige mensen voelen zich gefrustreerd of zelfs boos als ze voor het eerst proberen te mediteren. Het kan inderdaad een worsteling zijn om het interne geratel dat we allemaal in ons hoofd ervaren, te overwinnen.
Toch is meditatie niet moeilijk, je moet het gewoon even doorhebben. Als je de stilte in je hart ontdekt, dan vind je hier zoveel ruimte en ontspanning… daar word je gewoon blij van. Trouwens, het kan je helpen om tijdens je meditatie een beetje te glimlachen.
Dus genieten van het moment is de sleutel tot succesvolle meditatie.

"You have a treasure within you that is infinitely greater than anything the world can offer".
- Eckhart Tolle -
Soorten meditatie
Hieronder vind je een kleine greep uit verschillende soorten meditatie voor HSP:
Bodyscan Meditatie
Bodyscan Meditatie, moedigt jou aan je lichaam te scannen op spanningsgebieden. Het doel is om spanning op te merken en los te laten.
Met deze vorm van meditatie begin je meestal bij de voeten en scan je jouw gehele lichaam op zoek naar spanning tot je bij de kruin van je hoofd bent aangekomen.
Sommige vormen van Bodyscan vereisen dat jij je spieren aanspant en vervolgens ontspant. Andere vormen moedigen jou aan om een golf te visualiseren die over en door je lichaam beweegt om zo spanning los te laten. Het kan een goede oplossing zijn bij chronische pijn of slaapproblemen.
Breath Awareness Meditatie
Ademhalingsbewustzijn is een vorm van meditatie die bewuste ademhaling stimuleert. Bij deze meditatie adem je langzaam en diep door. Je kunt het beste 4 tellen inademen en 8 tellen uitademen. Dit ontspant je lichaam en brengt je hoofd tot rust.
Het doel is om je alleen te concentreren op de ademhaling, waardoor andere gedachten die de geest binnenkomen als het ware oplossen. Angst vermindert, concentratie verbetert en je emotionele flexibiliteit neemt toe.
Gerichte Meditatie
Dit is een vorm van meditatie waarbij je gebruikt maakt van een van de vijf zintuigen. Je kunt je bijvoorbeeld concentreren op iets lichamelijks, zoals je ademhaling. Of je kunt je focussen op een object buiten jezelf, zoals mala-kralen, een kaarsvlam of het geluid van een gong.
Deze oefening is in theorie misschien eenvoudig, maar het kan voor beginners moeilijk zijn om langer dan een paar minuten de aandacht vast te houden. Als je gedachten afdwalen, is het belangrijk om terug te keren naar de oefening en je opnieuw te focussen.
Geleide Meditatie
Dit is de eenvoudigste manier om kennis te maken met meditatie. Een stem, met op de achtergrond rustige muziek of geluid, voert je door de geleide meditatie. Op deze wijze kun je heel eenvoudig gefocust blijven. Je volgt simpelweg de aanwijzingen van de stem. Via een ‘verhaal’ ga je op een innerlijke reis om de stilte in jezelf te ontdekken. Hierdoor ontstaat een intense rust, terwijl je tegelijkertijd je bewustzijn vergroot.
Transcendente Meditatie (TM)
TM werd geïntroduceerd door Mahrishi Mahesh Yogi en verspreidde zich aan het eind van de vorige eeuw over de westerse wereld. Vooral in de jaren 6o en 70 won Transcendente Meditatie aan populariteit onder andere door beroemdheden zoals the Beatles.
Transcendente Meditatie is het populairste type meditatie van de hele wereld en het is het meest wetenschappelijk bestudeerd. Cursussen worden gegeven op scholen, universiteiten, bedrijven en in gevangenissen. Het principe is heel simpel. Je zit stil met je ogen gesloten en herhaalt een persoonlijke mantra gedurende 20 minuten. En dat dan twee keer per dag.
Een bezwaar tegen TM is vaak dat het te commercieel en duur zou zijn. En is daardoor niet voor iedereen weggelegd. Je kunt net zo goed zelf hiermee aan de slag gaan. Uiteindelijk gaat het er bij meditatie om in contact te komen met je innerlijke zelf, ontspanning te creëren en je bewustzijn te verhogen. Dus wat let je, ga het maar lekker zelf oefenen.
Mantra Meditatie
Mantra meditatie is aanwezig in veel leerscholen met hindoeïstische en boeddhistische tradities. Dit type meditatie gebruikt een repetitief geluid om de geest te zuiveren. Het kan een woord, zin of geluid zijn, zoals het populaire 'Om'.
Het maakt niet uit of de mantra luid of stil wordt uitgesproken. Na deze enige tijd te hebben gezongen – eventueel samen met anderen - ben je alerter en beter afgestemd op je omgeving. Hierdoor kun je diepere niveaus van bewustzijn ervaren.
Sommige mensen genieten van mantra meditatie omdat ze het gemakkelijker vinden om zich op een woord te concentreren dan op hun adem. Dit is ook een goede methode voor mensen die van herhaling houden, maar niet van stilte.
Zen Meditatie
Zen Meditatie, ook wel Zazen genoemd, komt voort uit het Japanse Zen-Boeddhisme. Het is gebaseerd op de woordloze leegte terwijl je gefocust bent in het hier en nu. Alles wat je doet kan in principe een Zen moment zijn. Als jij je maar bewust bent van dat moment en je niet laat afleiden door allerlei nevenactiviteiten. Zen is eigenlijk de kunst van het mono-tasken.
Je bent één met datgene wat je op dat moment doet. Dat kan dus zijn eten, wandelen, muziek maken, verzin het maar of daadwerkelijk mediteren. Het gaat erom dat je geniet van het moment en je niet laat afleiden door allerlei gedachten of emoties. Alles heeft het recht om te zijn wat het is. Schenk het de aandacht die het verdient. Zo voel jij je optimaal en vrij.
Allan W. Watts schreef veel bijzondere boeken over Zen waaronder:
'Way of Zen'.
Stadsverlichting
Zelf maak ik nu ongeveer zeven jaar dankbaar gebruik van stadsverlichting. Dit is eigenlijk geen vorm van meditatie, maar meer een uitnodiging om te mediteren.
Opgericht door Tijn Touber. Oorspronkelijk begonnen in zijn eigen huiskamer, maar toen deze te klein werd, uitgewaaierd over vele plekken in het land. Terwijl ik dit schrijf zijn 1076 huiskamers, binnen en buiten Nederland, actief met stadsverlichting.
Een mooie uitspraak van Tijn vind ik:
"Je hebt gedachten, maar je bent ze niet".
Als je ook geïnteresseerd bent, bekijk dan zijn sites eens:
Dit is de site over stadsverlichting:
https://citiesoflight.org/?redirected=true&locale=nl
En deze is van Tijn zelf:
https://tijntouber.com/nl
De wetenschap over meditatie
Onderzoekers hebben aangetoond dat meditatie niet alleen mentaal, maar ook fysiologisch een diepgaand effect heeft op het lichaam. Zij onderzochten een aantal mensen die vier maanden hadden gemediteerd. Hun conclusie was dat deze groep minder stresshormoon cortisol produceerde en zich beter kon aanpassen aan spanning.
Meditatie kan ook aandoeningen zoals hart- en spijsverteringsproblemen verbeteren. Ook kan hierdoor pijn verminderen en het immuunsysteem van het lichaam versterkt worden. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat meditatie effectief is voor de totale gezondheid van het lichaam.
Slotconclusie
Wat je nu ook met meditatie wilt bereiken, het verminderen van stress, spirituele verlichting of dat je meer in the flow wil komen, er is ongetwijfeld een vorm die het beste bij jou past. Meditatie beoefen je vanuit een innerlijke behoefte, als jij gaat forceren - omdat je vindt dat het ‘moet’ – wordt het een hele klus. Het beoogde effect gaat dan verloren. Dus probeer je eigen vorm te vinden waarbij jij je gelukkig voelt. Dan wordt regelmatig mediteren plezierig en helend.
~

Caspar Veeger
Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter
Ben je ook geïnspireerd door de innerlijke stilte?
Laat mij jouw wegwijzer zijn…
Redactie: Nancy Geijssen
Dank je Caspar!