Als je een pleaser bent, dan heb je waarschijnlijk de neiging om de belangen van andere mensen voorop te stellen. Je wil goedkeuring of je hebt geleerd om altijd maar te geven. Het duurt even om je aan te passen, maar begin met nee te zeggen. Creëer grenzen en laat je stem horen, jouw mening telt. Maak vooral tijd om voor jezelf te zorgen. Maar ja, hoe doe je dat?
Wat jij als pleaser je niet realiseert is dat te aardig zijn serieuze risico’s kan hebben. Het oefent niet alleen te veel druk op je uit, maar je kunt er zo gestrest van raken dat je er ziek van wordt. Het kan je verwarren en angstig maken, waardoor je mogelijk niet goed kunt slapen. Hierdoor put jij je energiebronnen uit, zodat jij door overbelasting zelfs depressief kunt worden.
Elke pleaser kan dit herkennen:
1. Je hebt behoefte aan goedkeuring. Of nóg erger, je bent bang om geen goedkeuring te krijgen.
2. Je voelt je wrokkig, want je handelt tegen je zin.
3. Je zit in een ambivalent conflict vanwege schuldgevoelens.
Realiseer je dat je jouw leven kunt leiden zoals jij dat wil, zonder anderen voortdurend tevreden te stellen. Je hoeft je niet op te offeren. Je mag gewoon ZIJN. Dan krijg je meer respect van je omgeving. Ook je zelfrespect groeit.
Vanuit het zelfrespect hoef je niet meer bang te zijn om iemand teleur te stellen. Als je eenmaal je angst voor afkeuring overwint en je meer zelfrespect krijgt, ben je ook minder bang voor afkeuring. Dit is een geleidelijk proces van bewustzijn en eigenliefde. Je beseft dat jij de belangrijkste persoon in je leven bent, wat niet wil zeggen dat je egoïstisch bent. Het betekent alleen dat je meer om je eigen wensen geeft dan om die van anderen. Je bent bereid grenzen te stellen. Maar je bent nog steeds die meelevende en zorgzame persoon, terwijl je toch dicht bij jezelf blijft.
Hoe kom je over je goedkeuringsverslaving heen?
– Stel je grenzen zonder anderen te kwetsen
– Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens
– Kies voor je eigen geluk
– Respecteer jezelf vanuit eigenliefde
– Besef jouw meerwaarde, ook al ben je bang dat je je niet geliefd maakt
Please gedrag, hoe kom je eraf?
Effectief nee zeggen. Erken dat je keuzes hebt. Wees assertief. Als iemand je iets vraagt, zeg dan: ja, nee, of je zegt: ik wil er even over nadenken. Het is niet nodig om sorry te zeggen of je er uit te praten. Assertiviteit kan heel goed samengaan met empathie. Dus de ander voelt zich dan wel begrepen, maar ziet toch in dat jij jezelf serieus neemt.
Als je besluit om iemand toch te helpen, zorg er dan voor dat je een tijdslimiet stelt. Bijvoorbeeld, je zegt dat je wel wil komen, maar dat je tot half elf de tijd hebt. Zo respecteer je jouw eigen grenzen. Ook geef je hiermee aan dat je jezelf niet onder druk laat zetten.
Stel je prioriteiten. Als je het gevoel hebt vast te zitten in een beslissing, kies dan wat voor jou het belangrijkste is. Het verzorgen van jouw zieke hond is bijvoorbeeld belangrijker dan het bijwonen van een feest van een vriend.
Vermijd defensief te zijn. Noem je behoeften zonder boos te zijn of iemand de schuld te geven. Doe je best om assertief, kalm, standvastig en toch attent te zijn.
Maar wat als het je toch niet lukt?
Heb je misschien wat hulp nodig?
Redactie: Nancy Geijssen