verbonden ademhaling

1 juli,, 2020

0 Reacties


Als we geboren worden hebben we een verbonden ademhaling vanuit onze buik, dat wil zeggen dat er geen pauze is tussen de in- en uitademhaling. Dit kunnen we zien bij baby’s en ook in de dierenwereld. Naarmate we ouder worden krijgen we steeds meer met uitdagingen zoals boosheid en verdriet te maken. Hierbij ademen we vaak heel hoog in onze borst. Bij stress en schrikreacties zetten we onze adem zelfs helemaal vast. Dit beperkt ons functioneren.

Door bewust onze ademhaling te reguleren, krijgen we meer ruimte in ons lichaam. Dit geeft rust en inzicht in bepaalde gewoonte-patronen. Zo wordt ons leven veel aangenamer. Laat me je wat vertellen over verschillende soorten ademwerk… 

Wat is ademwerk?

Ontspannende ademhaling

De meest bekende vorm van ademwerk is ontspannende ademhaling. Dit is een vorm waarbij, zoals de naam al aangeeft, via de ademhaling rust gecreëerd wordt in het lichaam. Door stress en andere ongemakken worden we in dit leven regelmatig opgejaagd. Hierdoor kunnen we onszelf verliezen. Om meer bij onszelf te komen en te relaxen wordt deze techniek gebruikt.

Hier een korte oefening: leg een hand op je borst en de ander op je buik. Hierdoor zal je merken dat je in een stress-situatie hoofdzakelijk in je borst ademt. Adem nu 4 tellen in, houd je adem 7 tellen vast en vervolgens adem je in 8 tellen uit. Als je dit een aantal keren doet zal je al gauw weer ontspannen. Verder ga ik hier nu niet verder op in, omdat deze ademhalingsvorm al redelijk bekend is.

Verbonden ademhaling

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van verbonden ademhaling. Het helpt je bepaalde trauma’s of andere onverwerkte emotionele situaties in je leven aan te pakken. En het is echt de moeite waard, daar kan ik over meepraten.

Dit is een methodiek die al tientallen jaren in Nederland wordt beoefend en bekend is onder verschillende namen zoals: Transformational Breath; dit is de meest uitgebreide vorm in ademland. Dan zijn er nog Holotropic Breathing, Balance Breathing en ribirthing. Het zijn allemaal technieken die gebruik maken van verbonden ademhaling.

Verbonden ademhaling staat voor de verbinding van het in- en uitademen, zonder dat je hier een pauze tussen inlast (wat meestal het geval is). Ze worden als het ware aan elkaar geplakt. Dit is een vorm van ademhalen die je beter niet tijdens je normale bezigheden kunt gebruiken. Je moet hier rustig de tijd voor nemen en het liefst samen met een erkende ademtherapeut.

“When life is foggy, path is unclear and mind is dull, remember your breath. It has the power to give you the peace. It has the power to resolve the unsolved equations of life.”

~Amit Ray~
Beautify your Breath - Beautify your Life

Transformational Breath

Zelf heb ik laatst eenTransformational Breath sessie gedaan bij Natalie Teunissen in Huizen. Het was een spannend avontuur, want ik had nog nooit zoiets gedaan. Ik ging liggen op een futon matras en begon, zoals Natalie me aanraadde, met de verbonden ademhaling. Ze zette wat muziek op waardoor ik meteen in een ontspannen stemming kwam. Het was even wennen niet te pauzeren tussen de in - en uitademen, maar ik begon het steeds meer door te krijgen en leuk te vinden.

Langzaam voelde ik allerlei tintelingen opkomen. In mijn armen, in mijn borst en toen in mijn hele lichaam. “Gewoon door blijven ademen” zei ze. Ja, het begon zelfs een beetje te duizelen in mijn hoofd. Natalie had me hierover van te voren al verteld. Dat is helemaal OK. Dit lijkt misschien een beetje op hyperventilatie, maar dat is het zeker niet, want die ontstaat vanuit stress in je dagelijks leven. Door verbonden ademhaling wordt er juist spanning los gemaakt. Zuurstof wordt aangevoerd naar plekken waar langdurige tensie in het lichaam is opgeslagen. Hierdoor ontstaat ruimte.

Shiatsu drukpunten

Natalie begon op bepaalde shiatsu drukpunten te kloppen en drukken met haar vingertoppen. Dit om mij bewust te maken van de plekken waar ik nog spanning vasthield. Mijn lichaam begon kleine schokjes te maken, als een soort ontlading. Heel prettig eigenlijk. Ze nodigde me uit om geluiden te maken. Ik voelde langzaam wat tranen opwellen in mijn ogen. Een oud stukje verdriet werd aangeroerd.

Ik mocht op mijn zij gaan liggen in een foetushouding. Ze legde een dekentje over me heen en wreef over mijn rug. Ik voelde mij gezien en geborgen. Hèhè, even bijkomen… Ik had geen idee waar het allemaal vandaan kwam of waar het mee te maken had. En dat hoefde ook niet. Ik voelde me opgelucht en super vrij. Ik kon nu veel dieper doorademen. Heerlijk!

We dronken een kop thee, praatten nog wat na en ze gaf me nog wat feedback. Ik wil dit eigenlijk wel vaker doen…

Natalie is liefdevol en bekwaam. Ze weet wat ze doet. Ik voelde me meteen heel veilig en vertrouwd. Als jij ook oude stukken binnen jezelf wilt opruimen en plaats wil maken voor nieuwe inzichten, dan kan ik deze adem-methodiek van harte aanbevelen. Dit is de site: bewustademen.nl

“We too should make ourselves empty, that the great soul of the universe may fill us with its breath.”

Lawrence Binyon 

Slotconclusie

Ademhalen is essentieel om zuurstof in je longen te krijgen en als je het goed doet verschaft het je ook de nodige ontspanning. Verbonden ademhaling verlicht negatieve gevoelens en ruimt onverwerkte emoties op. Hierdoor krijg je nieuwe energie, innerlijke rust en meer zelfvertrouwen.

Wat dat betreft vullen verbonden ademhaling en Reconnective Healing elkaar goed aan. Voel maar eens aan met welke manier van healing je als eerste gaat beginnen… Wat je ook kiest, je zal een nieuw pad van bewustwording ontdekken en tot persoonlijke bloei komen.


~Caspar Veeger

Personal Life Coach | Lichaams- en Energiewerker | Blogger | Levensgenieter 


Adem jij ook wel eens te hoog?
Wil je via een healing meer ontspanning ervaren?Redactie: Nancy Geijssen 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>