Zingende man steekt hand op in een wolk van licht

1 augustus,, 2019

0 Reacties


Een paar dagen geleden nodigde iemand mij uit voor het theater. Er werd een opera opgevoerd. Nou ben ik niet een echte opera-fan, maar ik ging toch mee. Een Russisch gezelschap trad op. Op een gegeven moment zong de hoofdrolspeler een prachtige solo. Hij zong dit zo overtuigend, recht vanuit zijn hart; ik kreeg er gewoon kippenvel van. Ik dacht dat moet haast wel een HSP zijn. En dan ook nog eens een man! Zo begon ik na te denken: wat typeert de HSP man?

Hoogsensitive man en zelfvertrouwen

In de westerse maatschappij ben je pas een echte man als je ballen hebt. Je bent sterk, stoer, moedig, succesvol, heteroseksueel en dominant. Dat is de norm. Echte mannen noemen we niet graag hooggevoelig. Want dit is geen compliment. Het wordt gewoon niet als mannelijk genoeg beschouwd. Daar rust nog steeds een taboe op.

Onbewust vergelijken we hen met het beeld van een stoere holbewoner. Het liefst zien we ‘echte’ mannen onbekommerd door het leven banjeren. Ze gaan prat op hun veroveringen bij het andere geslacht. Ze scheppen op over hun succes met hun werk- en sportprestaties. Al dan niet gelardeerd met alcohol. Overigens is daar niks mis mee.

Wat typeert de HSP man?
Een hooggevoelige man beantwoordt niet aan dit beeld. Wat is dit toch voor een collectieve afkeuring? Hij heeft juist veel kwaliteiten, bijvoorbeeld een rijke fantasie en belevingswereld. Zijn gevoelsleven is sterk ontwikkeld. Hij heeft, net als de operazanger, gevoel voor schoonheid.

Hij kan terughoudend zijn, maar als hij zich eenmaal geeft, kun je ook op hem rekenen. De HSP man is meestal niet impulsief, hij denkt liever eerst na voordat hij ergens aan begint. Hij kan goed alleen zijn. Als hij echter in zijn kracht komt te staan, dan is hij overtuigend in wat hij te brengen heeft. Dan wordt hij gewaardeerd en serieus genomen en is hij een waardevol lid van de maatschappij.

Zelfbeeld versus zelfkennis
Was jij als kind al heel anders dan de agressieve voetballertjes in de straat? Deed je liever niet aan opwindende teamsport, maar hield je van solo sport, lezen of creatief bezig zijn? Het lawaai, gefluit en gejoel van spelers en omstanders prikkelde je te veel. Andere jongens vonden dat juist prachtig. Maar jij niet. Dat maakte je onzeker. Het gaf je het gevoel dat je niet goed genoeg was. Dat je er niet bij hoorde. Dus kreeg jouw zelfbeeld weer een knauw… Deze overtuiging is je opgedrongen en dus aangeleerd. Zo is jouw zelfbeeld ontstaan. Realiseer je dat dit zelfbeeld iets anders is dan zelfkennis.

We zijn geprogrammeerd
Het gevoel dat jij over jezelf hebt, is gevormd door wat anderen van jou vonden. Het commentaar van je broers en zusters, je ouders, klasgenootjes. Ook wat er zomaar op straat tegen je geroepen werd. Dát heeft jouw zelfbeeld gecreëerd. En reken maar dat één vervelende opmerking je dieper raakte dan vijf complimenten. Nou, daar zit je dan mooi mee. Nog jaren later spelen hun opmerkingen door je hoofd. De stemmen van toen dicteren nu nog steeds wat jij denkt dat je kan of juist niet kan. Maar klopt dat wel? Zo werd je geprogrammeerd. Waarschijnlijk kan je veel meer dan je denkt. 

Zelfkennis ontwikkelen en je zelfbeeld omvormen.
Je bent hoogsensitief geboren. Zo ben je nou eenmaal. Maar je zelfbeeld hoeft niet altijd negatief te blijven. Gevoelig zijn is namelijk niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Nu ga je meer door je eigen ogen kijken en je eigen mening vormen. Zelfkennis groeit door zelfonderzoek. Therapie, meditatie, astrologie en healing kunnen je helpen. Als jij jezelf leert kennen en accepteren, dan ontdek je ook wat de voordelen zijn van HSP. Dit brengt je vertrouwen en liefde voor wie je bent. Uit eigen ervaring weet ik dat dit proces tijd nodig heeft, maar het is dubbel en dwars de moeite waard.

De sterren van de hemel
Zelfvertrouwen heeft als gevolg dat je vanzelfsprekend doet wat je gevoel je ingeeft. Zo wist de zanger mij te treffen. Hij gaf zich onbevangen over aan zijn hooggevoeligheid en zong de sterren van de hemel. Trouwens in alle soorten muziek hoor ik wanneer iemand zich helemaal van binnen uit durft te geven. Natuurlijk geldt dit voor iedere kunstenaar, HSP of niet. Wanneer je zonder angst het beste uit jezelf geeft raak je de mensen het meest. Als HSP toeschouwer heb ik dit tenminste wel zo ervaren. Dus wat typeert een HSP man? Wat zou jij hierop antwoorden?

Heb je eens zin in een goed gesprek

van HSP-man tot HSP-man?




Redactie: Nancy Geijssen 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>